StoryEditor

Hizballáh žiada cenu za informácie o unesených izraelských vojakoch

03.11.2006, 09:43
Autor:
SITASITA

Libanonské hnutie Hizballáh žiada "cenu" za informáciu o tom, či sú ešte nažive dvaja izraelskí vojaci, ktorých uniesli členovia tejto militantnej skupiny. Uviedol to vo štvrtok britský veľvyslanec pri OSN. Emyr Jones Parry sa vyjadril dva dni po tom, ako líder Hizballáhu, šejk Hassan Nasralláh v utorok v noci vyhlásil, že sa konajú "vážne vyjednávania" o vojakoch, ktorých únos vyprovokoval 34-dňovú vojnu medzi hnutím a Izraelom.
"Požadujú cenu za dôkaz, že žijú," povedal Jones Parry, ktorý však nevysvetlil, čo myslel pod pojmom "cena." Nasralláh v rozhovore o jeho hnutí pre televíznu stanicu Al-Manar povedal, že vyjednávač, ktorého menoval generálny tajomník OSN Kofi Annan, je sprostredkovateľom medzi Hizballáhom a izraelskými oficiálnymi miestami. Nasralláh neuviedol podrobnosti o vyjednávaniach, ale vyhlásil: "Dosiahli sme stupeň výmeny predstáv, návrhov a podmienok."
V Jeruzaleme v stredu hovorkyňa izraelskej vlády Miri Eisinová odmietla potvrdiť akékoľvek nepriame rokovania s Hizballáhom, ktorý Izrael a Spojené štáty považujú za teroristickú organizáciu. "Nevyjadrujeme sa k ničomu v súvislosti so zajatými vojakmi. Izrael urobí všetko pre ich prepustenie bez ohrozenia štátnej bezpečnosti," uviedla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:53