StoryEditor

Odvolacie pojednávanie s Chodorkovským odročili

19.09.2005, 18:14
Autor:
TASRTASR

Moskovský súd dnes odročil o jeden deň pojednávanie s bývalým ropným magnátom Michailom Chodorkovským, odsúdeným za podvody a daňové úniky na deväť rokov odňatia slobody. Dôvodom odročenia sú zmätky okolo Chodorkovského právneho zástupcu.
Sudcovia sa nedozvedeli, kto bude zastupovať bývalého šéfa ropnej spoločnosti Jukos po tom, ako minulý týždeň ochorel jeho advokát Genrich Padva.
Chodorkovskij, ktorý podľa pozorovateľov hrá o čas, odmietol vymenovať náhradníka za Padvu, o ktorom sa predpokladá, že bude niekoľko týždňov hospitalizovaný.
Ďalší právni zástupcovia sa medzitým pripravujú na dokončenie procesu registrácie prominentného väzňa ako kandidáta pre doplňovacie parlamentné voľby, plánované na 4. decembra.
V prípade získania kresla v Štátnej dume by Chodorkovskij automaticky získal imunitu pred trestným stíhaním a odňatím slobody a počas pôsobenia vo funkcii by sa neuplatňoval jeho výkon trestu.
Chodorkovskij má právo byť politicky činný, kým nie je doriešené odvolacie konanie v jeho procese.
Obhajcovia však očakávajú rýchly priebeh odvolacích pojednávaní a potvrdenie verdiktu, aby tak prišiel o možnosť kandidovať vo voľbách.
Miliardára, ktorý bol zakladateľom ropného gigantu Jukos, odsúdili tento rok na deväť rokov väzenia za podvody a spreneveru. Podľa mnohých pozorovateľov bol však proces politicky motivovaný a Kremeľ ho zinscenoval v snahe potrestať Chodorkovského za jeho podporu opozičným stranám.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. jún 2024 07:53