StoryEditor

Pan Ki-mun ocenil mimoriadne partnerstvo OSN a EÚ

24.01.2007, 15:27
Autor:
SITASITA

Pan Ki-mun začal v stredu svoju prvú zahraničnú návštevu vo funkcii generálneho tajomníka OSN v Bruseli, kde počas rozhovorov s predstaviteľmi 27-členného bloku ocenil "mimoriadne partnerstvo" s Európskou úniou. Na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom zahraničnej politiky únie Javierom Solanom informoval, že spolu diskutovali o situácii v sudánskom Dárfúre, ľudských právach, ako aj o klimatických zmenách, pričom dodal, že pozície OSN a EÚ "sú na rovnakej strane".
Solana vyjadril OSN plnú podporu únie ako "ťažisku, srdcu multilaterálneho systému", ktorému blok plne dôveruje. S Panom, ktorého oslovoval ako svojho "drahého priateľa", prediskutovali naliehavé záležitosti, vrátane situácie na Balkáne a Blízkom východe, vrátane Libanonu. Solana vyjadril poľutovanie v súvislosti s utorňajším generálnym štrajkom v krajine, počas ktorého zahynuli najmenej traja ľudia a viac ako 170 osôb bolo zranených.
Pan sa má v Bruseli v stredu stretnúť aj predsedom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom, generálnym tajomníkom NATO Jaapom de Hoopom Schefferom a belgickým premiérom Guyom Verhofstadtom. Vo večerných hodinách odcestuje do Paríža na štvrtkovú medzinárodnú darcovskú konferenciu pre Libanon. Konferencia sa koná pod záštitou francúzskeho prezidenta Jacqua Chiraca a zúčastní sa na nej aj libanonský premiér Fuád Siniora a americká ministerka zahraničných vecí Condoleezza Riceová. V Paríži bude šéf OSN rokovať aj s vyjednávačom OSN Marttim Ahtisaarim, ktorý má 2. februára v Belehrade a Prištine predložiť návrh konečného štatútu Kosova, ktorý by mal viesť k istej forme nezávislosti juhosrbskej provincie.
V rámci návštevy siedmich krajín sa Pan 29. januára zúčastní aj na summite Africkej únie (AÚ) v Addis Abebe, kde má s africkými predstaviteľmi diskutovať o možnostiach ukončenia konfliktu v Dárfúre a nepokojnej situácii v Somálsku. So sudánskym prezidentom Umarom al-Bašírom má rokovať o spoločnej misii AÚ a OSN v Dárfúre. Deväťdňové turné ukončí vo Washingtone, kde sa 2. februára zúčastní na schôdzke diplomatického kvarteta - EÚ, OSN, USA a Ruska - o oživení izraelsko-palestínskeho mierového procesu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:32