StoryEditor

Ukrajina, Moldavsko a Rumunsko majú komisiu na monitorovanie vtáčej chrípky

18.10.2005, 16:13
Autor:
TASRTASR

Ukrajina, Moldavsko a Rumunsko vytvorili dnes ad hoc komisiu, ktorej úlohou bude monitorovanie výskytu vtáčej chrípky a prípadnej karantény v ekologicky citlivej delte Dunaja.
Informoval o tom dnes ukrajinský minister poľnohospodárstva Oleksander Baranovskij s tým, že vytvorenie komisie je výsledkom telefonickej diskusie s jeho rezortnými partnermi v Rumunsku a Moldavsku.
Činnosť komisie bude zahŕňať aj fyzickú kontrolu divých a chovaných vtákov a výmenu informácií.
Prvé spoločné rokovanie sa uskutoční vo štvrtok v ukrajinskej Odese.
Dunajská delta je jednou z najväčších a najvýznamnejších mokradí na území Európy a kľúčovým bodom pre milióny vtákov migrujúcich na juh. Baranovskij upozornil, že snahám o zastavenie šírenia vírusu vtáčej chrípky bráni nedostatočná infraštruktúra, ako aj vysoké riziko prenosu vírusu zo sťahovavých vtákov na chovanú hydinu.
V súvislosti s tým, že na rumunskej strane hraníc zaznamenali úhyn vtákov nakazených vtáčou chrípkou, Ukrajina minulý týždeň zakázala dovoz rumunskej hydiny, ktorý neskôr rozšírila aj na produkciu z Turecka a Grécka.
Rumunské úrady zasa zakázali predaj mäsa v okruhu desať kilometrov od miesta nákazy a zakázali aj chov hydiny vo vonkajších výbehoch. V trojkilometrovom okruhu okolo miesta nákazy rumunské úrady vyhlásili karanténu.
Veľkým problémom v boji s vtáčou chrípkou je aj pašovanie potravín, a to hlavne cez moldavský odštiepenecký región Podnestersko. Táto situácia by si mohla vyžiadať uvalenie úplnej karantény na akýkoľvek vtáčou chrípkou zasiahnutý región.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 06:33