StoryEditor

Chirac: Turecko musí prejsť kultúrnou revolúciou, ak sa chce stať členom EÚ

04.10.2005, 18:56
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Jacques Chirac dnes vyhlásil, že Turecko bude musieť prejsť kultúrnou revolúciou veľkého rozsahu, ak chce splniť podmienky členstva v Európskej únii.
"Skutočne neviem povedať, či sa Ankare podarí úspešne absolvovať takúto revolúciu. Rokovania medzi Tureckom a Bruselom však budú trvať najmenej 10-15 rokov, a tak to nepokladám za vylúčené," povedal Chirac na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym premiérom Silviom Berlusconim, ktorý zdôraznil, že zatvorenie dverí do EÚ pre Turecko by bolo neodpustiteľnou chybou.
Na základe výsledkov prieskumov verejnej mienky sa väčšina Francúzov na rozdiel od ich prezidenta jednoznačne stavia proti vstupu Turecka do EÚ.
Chirac podrobil pred novinármi ostrej kritike Európsku úniu za to, že dostatočne nepodporila snahy Paríža o zmenu rozhodnutia počítačového koncernu Hewlett Packard, na základe ktorého má vo Francúzsku prísť o zamestnanie viac ako 1000 ľudí.
"Veľa európskych občanov má dojem, že Európska komisia nebráni dostatočne ich hospodárske, finančné a sociálne záujmy, hoci by to mala byť jej prvoradá úloha," zdôraznil francúzsky prezident po rokovaní so Silviom Berlusconim.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. jún 2024 12:36