StoryEditor

Soul podporuje neformálne rokovania s KĽDR

12.07.2006, 10:02
Autor:
SITASITA

Južná Kórea varovala v stredu Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), aby nepodnikala žiadne ďalšie raketové skúšky. Soul, ktorý zároveň ostro odsúdil snahy Japonska o zavedenie sankcií voči Pchjongjangu, privítal v utorok severokórejskú delegáciu na plánovanom štvordňovom stretnutí ministrov.
Na otvorení ministerskej schôdzky soulskí predstavitelia ostro vyzvali svojich susedov, aby nezopakovali raketové skúšky spred týždňa, ktoré vyvolali medzinárodný rozruch a odsúdenie. Podľa Južnej Kórey by sa KĽDR mala čím skôr vrátiť k prerušeným šesťstranným rozhovorom o odzbrojení, aby tak predišla stupňovaniu napätia a vyriešila svoje spory prostredníctvom dialógu. Juhokórejský minister zahraničných vecí Ban Ki-mun podporil návrh Číny viesť so Severnou Kóreou neformálne rozhovory.
Medzikórejské stretnutie Severná Kórea potvrdila až na poslednú chvíľu v utorok. Soul totiž odmietol rokovať o požiadavkách Pchjongjangu v súvislosti s dodávkami hnojív a potravín, ktoré Južná Kórea zastavila v reakcii na raketové testy. KĽDR však znovu požiadala Soul o pol milióna ton ryže.
Predstavitelia Pchjongjangu ďalej od Soulu požadovali, aby k januáru 2007 zastavil všetky druhy spoločných vojenských cvičení so zahraničnými silami a predišiel tak vojne a udržal mier na Kórejskom polostrove. Stanovisko Soulu k požiadavkám Pchjongjangu zatiaľ nie je známe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:23