StoryEditor

Francúzski študenti sa po 12 týždňoch vracajú do škôl

18.04.2006, 11:19
Autor:
SITASITA

Francúzski študenti sa v utorok vracajú na fakulty po 12 týždňoch nepokojov a protestov. Študentská štrajková rada síce cez víkend vyzvala na pokračovanie demonštrácií proti novým opatreniam o zamestnávaní mladých ľudí, no pozorovatelia neočakávajú veľkú mobilizáciu. Yannick Vallée, prezident Konferencie rektorov univerzít, deň pred otvorením vysokých škôl vyjadril v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter presvedčenie, že "prednášky sa začnú v utorok".
Z viac ako 80 univerzít ostávajú vo Francúzsku zatvorené dve - na západe v meste Nantes a na juhu v Toulouse. Pre nepokoje vyvolané zákonom o prvom zamestnaní mladých ľudí presúvajú univerzity skúškové obdobia až na polovicu júla. Vallée kritizoval škody, ktoré po sebe zanechali na niektorých miestach zradikalizovaní študenti. Napríklad vo východofrancúzskom Grenoble odhadla rozhlasovaná stanica France Inter škody na 200-300 tisíc eur.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 20:17