StoryEditor

Väčšina Čechov pripúšťa možnosť teroristického útoku v ČR

17.08.2005, 15:32
Autor:
TASRTASR

Prevažná väčšina Čechov považuje útok teroristov v Českej republike iba za otázku času. Z dnes zverejneného výskumu agentúry Synovate vyplýva, že útok teroristov na Česko očakáva 37 percent opýtaných a ďalších 42 percent respondentov ho pripúšťa.
Podľa štyroch z desiatich opýtaných, potenciálnym terčom útoku môže byť MHD. Na druhom mieste sú verejné budovy, divadlá, kiná a kancelárie.
Spoločnosť Synovate založilo v januári 2003 niekoľko spoločností zameraných na výskum verejnej mienky z USA, Veľkej Británie a Japonska. Neskôr sa k Synovate pridal asi tucet ďalších spoločností z rôznych kontinentov.
Výskumu Synovate o hrozbe terorizmu sa zúčastnilo iba 300 respondentov, ale obavy českej verejnosti zaznamenali aj predchádzajúce výskumy iných českých agentúr. Napríklad, renomovaná česká spoločnosť CVVM na konci roku 2004 zistila, že obavy z teroristického útoku má 45 percent Čechov.
České tajné služby a ministerstvo vnútra opakovane uviedli, že hrozbu terorizmu nepodceňujú, ale že nemajú žiadne informácie, že by takýto útok v krajine hrozil.
V sobotu český denník Právo varoval, že islamskí teroristi môžu plánovať teroristické útoky na Prahu, ktorá sa kvôli židovským pamiatkam stala pre židovských veriacich pútnym miestom. Denník špekuloval o možnom navedení ultraľahkého bezpilotného lietadla s náložou na Staromestské námestie, výbuchu v podzemnej dráhe pod Vltavou s následným zaplavením metra, alebo explózii v športovej hale.
Česká kontrarozviedka, Bezpečnostná informačná služba (BIS) však reagovala vyhlásením, že nezachytila ani náznaky takýchto hrozieb a hovorca Jan Šubert pripustil, že správu Práva je možné považovať za šírenie poplašnej správy. Podľa BIS je Česko potenciálnym, ale nie prioritným cieľom teroristov. Útoky, ako ich popísal denník Právo, by boli podľa kontrarozviedky navyše mimoriadne nákladné a komplikované.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:04