StoryEditor

Štart raketoplánu Discovery môže ohroziť búrka

13.07.2005, 03:41
Autor:
TASRTASR

Štart raketoplánu Discovery, ktorého odpočítavanie spustil v pondelok o polnoci SELČ americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), môže ohroziť búrka.
Štart je naplánovaný na stredu 13. júla o 15.51 h miestneho času (21.51 h SELČ) z floridského Mysu Canaveral a od tragédie raketoplánu Columbia vo februári 2003 ide o prvý štart americkej lode s ľudskou posádkou do vesmíru.
Ako uviedla na dnešnom brífingu Kathy Wintersová, zodpovedná za otázky počasia pre štart raketoplánu v NASA, najnovšie meteorologické správy o očakávanom vývoji počasia nad Mysom Canaveral znejú pomerne pesimisticky. Podľa najnovších predpovedí možno na 40 percent očakávať, že NASA bude musieť štart odložiť pre nepriaznivé počasie. Predchádzajúce predpovede hovorili o 30-percentnej možnosti zhoršenia počasia.
Pre povolenie štartu raketoplánu je potrebné, aby sa akákoľvek búrka nachádzala najmenej 20 námorných míľ (37 kilometrov) od miesta štartu. V subtropickej Floride sú júlové búrky bežným javom.
Rodiny siedmich astronautov, ktorí 1. februára 2003 tragicky zahynuli pri havárii raketoplánu Columbia pri návrate na Zem nad územím Texasu, vyjadrili podporu štartu Discovery. Zároveň vyjadrili nádej, že obeť ich príbuzných nebola márna a nakoniec prispeje pre dobro ľudstva.
Od havárie Columbie NASA prerušila lety raketoplánov a zaviedla nové bezpečnostné opatrenia a postupy, ktoré okrem iného vyžadujú, aby štart raketoplánu nahrávali viaceré kamery. Potreba kamerových záznamov môže podľa Wintersovej znamenať odloženie štartu aj v prípade zamračeného počasia.
Kamerové záznamy štartu nariadili odborníci vyšetrujúci haváriu Columbie. Zistili totiž, že úlomky izolačnej peny, ktoré počas štartu odpadli od vonkajšej palivovej nádrže raketoplánu, zasiahli ľavé krídlo lode a spôsobili trhlinu v krehkom keramickom tepelnom štíte, ktorá pri návrate na Zem spôsobila roztrhnutie raketoplánu na kusy.
Misia Discovery má za cieľ otestovať niektoré nové bezpečnostné opatrenia a schopnosť skontrolovať akékoľvek poškodenie počas pobytu raketoplánu na obežnej dráhe.
Keby bol Discovery poškodený pri štarte, posádka má po prvý raz možnosť skontrolovať vonkajšiu časť raketoplánu pomocou 15-metrového robotického ramena, ktoré bolo k lodi pridané.
Okrem testu bezpečnostných opatrení prinesie Discovery aj potrebné zásoby a vybavenie na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS).
Ak by bolo treba prvý plánovaný štart Discovery odložiť, NASA sa môže pokúsiť o dva náhradné štarty. Po troch neúspešných štartoch je potrebná niekoľkodňová prestávka na doplnenie palubných reaktorov raketoplánu. Súčasné okno pre štart Discovery platí od 13. do 31. júla. Ďalšie začína až 9. septembra.
Riaditeľ skúšok NASA Jeff Spaulding uviedol, že NASA zatiaľ nemá žiadne informácie zo žiadnej oblasti, ktoré by ju nútili štart odložiť, a vyjadril optimizmus, že počasie nakoniec umožní úspešný štart posádky do vesmíru. "Stále máme 60-percentnú šancu na úspech, čo je dobrá pravdepodobnosť. Už sme štartovali aj s menšou," dodal Spaulding.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. máj 2024 07:13