StoryEditor

Americké firmy sledujú svojich zamestnancov

23.05.2005, 09:37
Autor:
TASRTASR
Väčšina pracujúcich Američanov musí počítať s tým, že zamestnávateľ číta ich e-maily, nahráva si ich telefonáty a sleduje, aké internetové stránky navštevujú. Vyplýva to zo štúdie, ktorú vypracovali American Management Association a ePolicy Institute.

Svojich zamestnancov filmuje na pracovisku 51 percent opýtaných firiem, 76 percent sleduje internetové stránky, ktoré podriadení otvárajú. Sledovacie metódy sú rôzne. Polovica firiem si údaje zhromažďuje a preveruje ich až dodatočne. Tridsaťšesť percent firiem monitoruje obsah internetových stránok, zaznamenáva si počet úderov zamestnancov na klávesnicu a čas, ktorý strávia za počítačom.
E-maily zamestnancov si ukladá a dodatočne prezerá vedenie 55 percent spoločností v USA. Ďalších 19 percent si nahráva ich telefonické hovory. Päť percent firiem používa dokonca satelitný navádzací systém, aby cez mobil zistilo, kde presne sa ich pracovníci nachádzajú. O svojom sledovaní nie sú informovaní všetci zamestnanci. Robí tak len 80 percent firiem. O sledovaní mailov je oboznámených 86 percent zamestnancov. Na základe sledovania prepustilo 26 percent firiem svojich zamestnancov, ktorí zneužívali internet na súkromné účely. Zneužívanie mailov bolo dôvodom podania výpovede v 25 percentách firiem. Šesť percent firiem prepustilo pracovníkov, pretože priveľa telefonovali.
Internet: http://www.amanet.org/press/amanews/ems05.htm

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 15:27