StoryEditor

Kanada obviňuje Spojené štáty z exportu násilia

28.12.2005, 18:01
Autor:
TASRTASR
Kanada obviňuje Spojené štáty z exportu násilia. Jej predstavitelia tak reagujú na poslednú vlnu násilia, ktorá znamenala rekordný počet obetí v Toronte, považovanom za jedno z najbezpečnejších miest Severnej Ameriky.

Kanada obviňuje Spojené štáty z exportu násilia. Jej predstavitelia tak reagujú na poslednú vlnu násilia, ktorá znamenala rekordný počet obetí v Toronte, považovanom za jedno z najbezpečnejších miest Severnej Ameriky.
Posledným alarmujúcim prípadom bola streľba na rušnej torontskej ulici v pondelok, pri ktorej zahynulo 15-ročné dievča, ďalších šesť osôb utrpelo zranenia. K streľbe došlo neďaleko populárneho nákupného centra údajne po hádke medzi tínedžermi. "Myslím si, že v tento deň Toronto stratilo svoju nevinnosť. Bola to tragická strata a tragický deň," cituje agentúra AP miestneho policajta Savasa Kyriacoua.
"Spojené štáty exportujú svoj problém násilia do ulíc Toronta," vyhlásil jeho starosta David Miller. Spolu s premiérom Paulom Martinom dokonca varoval, že násilie v Kanade by mohlo čoskoro dosiahnuť rozmery ako v Spojených štátoch.
V tomto roku zaznamenali v Toronte 78 vrážd, pričom k 52 z nich došlo s použitím strelných zbraní. Je to dôkaz toho, že chýbajúce zákony o zbraniach umožňujú, aby sa voľne šírili cez hranice, kde sa "doslova používajú na zabíjanie ľudí na uliciach Toronta", vyhlásil Miller.
Premiér Martin už začiatkom decembra vyhlásil, že v prípade svojho znovuzvolenia jeho vláda zakáže predaj ručných zbraní. Jeho kritici však vyhlásenie označili za politické. Martin tvrdí, že polovica trestných činov v Kanade sa spácha s použitím strelných zbraní prepašovaných zo Spojených štátov.
Viacerí však upozorňujú, že problém násilných trestných činov je súčasťou oveľa širšieho problému, ktorý má korene na chudobných predmestiach Toronta. Bezpečnostný analytik John Thompson nevidí problém len v Spojených štátoch. Ako upozorňuje, Kanada má problém so zločineckými skupinami a "mala by prestať ukazovať prstom na Spojené štáty". Násilie páchané so strelnými zbraňami je symptómom oveľa väčšieho problému," konštatuje analytik.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:33