StoryEditor

Magyar Nemzet: FIDESZ sa diplomaticky aktivizuje, problémy má iba so Slovenskom

09.06.2005, 13:50
Autor:
TASRTASR

Národné záujmy bude vedieť maďarská pravica lepšie presadzovať v tom prípade, ak rozšíri svoje vzťahy v Európskej únii, v USA a u väčšinových síl susedných krajín. V rozhovore pre dnešné vydanie maďarského denníka Magyar Nemzet to vyhlásil šéf zahraničného kabinetu Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) Zsolt Németh.
"Ani FIDESZ, ani Maďarsko nebude môcť byť úspešné, ak vo vzťahoch, ktoré ovplyvňujú náš osud - a sem patria ďalej aj Rusko a krajiny Blízkeho východu - nebudeme vedieť rozšíriť prostriedky a priestor pohybu," povedal pre konzervatívny denník opozičný politik, ktorého strana v ostatnom čase vyvinula zvýšené aktivity v diplomatickej oblasti.
Vo vzťahu s USA boli podľa Németha problémy v tom, že americká administratíva zastávala názor, že presadzovanie národných záujmov v priestore strednej a východnej Európy - čo je charakteristickou črtou pravice - môže pôsobiť destabilizačne.
FIDESZ sa ale obhajovania národných záujmov nemieni vzdať, zdôraznil politik, podľa ktorého však z pohľadu bezpečnostnej politiky neexistuje alternatíva Severoatlantickej aliancie tvorenej USA a európskymi mocnosťami.
Na margo susedskej politiky Maďarska pripomenul, že FIDESZ a jeho predseda Viktor Orbán má prakticky priateľské vzťahy so Slovinskom a s Chorvátskom, ich vládnymi stranami a premiérmi. FIDESZ rokoval na vysokej úrovni nedávno aj s určujúcimi politickými silami Srbska a Čiernej Hory a Rumunska, a mladí demokrati sa vyslovili jednoznačne aj za podporu ukrajinského Viktora Juščenka.
Vážne problémy sú ale vo vzťahu so Slovenskom. Prejavy Bratislavy v otázke Maďarov sú čoraz absurdnejšie. V každom prípade je potrebné dosiahnuť intenzívny dialóg medzi slovenskými kresťanskými demokratmi a maďarskými pravicovými silami, zdôraznil Németh, podľa ktorého je potrebné nájsť styčné body v znamení určitého nového "stredoeurópanstva".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:04