StoryEditor

Šéf armády poprel správy o vyslaní lodí k Cypru

01.02.2007, 14:00
Autor:
SITASITA

Náčelník generálneho štábu tureckej armády, generál Yaşar Büyükanit, vo štvrtok poprel správy, že jeho krajina vyslala vojenské lode do východného Stredomoria ako ukážku sily v súvislosti so sporom s Cyprom. Ankara odmieta dohody o ťažbe ropy a plynu, ktoré medzinárodne uznávaná cyperská vláda podpísala s Egyptom a Libanonom. Generál Büyükanit novinárom povedal, že turecké lode pravidelne hliadkujú v Egejskom mori a na východe Stredozemného mora, ale nijaké nové sily neboli vyslané do blízkosti Cypru.
Turecká súkromná televízna stanica NTV vo štvrtok informovala, že Turecko vyslalo vojenské lode, aby Cypru ukázalo, že je odhodlané brániť svoje práva vo východnom Stredomorí. Turecko v utorok vyzvalo Libanon a Egypt, aby sa neponáhľali s realizáciou dohôd o ťažbe ropy a plynu, ktoré podpísali s Cyprom. Ankara totiž tvrdí, že práva na oblasť ťažby má aj Turecko a Sevecyperská turecká republika. Cyprus v stredu vyhlásil, že na turecké vyhlásenia sa bude sťažovať na pôde OSN a EÚ. Nikózia plánuje otvoriť tendre na licencie na ťažbu vo svojich pobrežných vodách od 15. februára a nemieni od toho ustúpiť.
Cyprus je rozdelený od roku 1974, keď Turecko obsadilo severnú tretinu ostrova v reakcii na neúspešný pokus o prevrat v Nikózii, ktorého cieľom bolo pripojenie Cypru ku Grécku. Severocyperskú tureckú republiku však uznáva iba Ankara.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 13:20