StoryEditor

Nemecko potvrdilo, že v Jemene je nezvestný bývalý štátny tajomník Chrobog

29.12.2005, 08:26
Autor:
TASRTASR

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dnes potvrdilo, že v Jemene je nezvestný jeho bývalý štátny tajomník Jürgen Chrobog s manželkou a ich troma deťmi. Hovorca ministerstva povedal, že 65-ročný Chrobog je v Jemene nezvestný, nie unesený, ako uvádzali predchádzajúce správy.
J. Chrobog pracoval ako štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí vo vláde spolkového kancelára Gerharda Schrödera, ktorá opustila úrad v novembri. Dnes je šéfom nadácie automobilky BMW AG, ktorej cieľom je presadzovať dialóg medzi podnikateľmi, politikmi a sociálnymi skupinami.
Chrobog bol v Jemene na súkromnej návšteve na pozvanie bývalého jemenského veľvyslanca v Nemecku, uviedli vládni predstavitelia v Berlíne. Podľa predchádzajúcich správ jemenských zdrojov ho spolu s rodinou uniesli neznámi kmeňoví ozbrojenci, keď cestoval z prístavného mesta Aden do provincie Šabva na východe krajiny. Okrem toho uniesli aj ich jemenského šoféra. Rodina bola na ceste v južnom Jemene od Štedrého dňa spolu s veľkou skupinou turistov.
Spolkové ministerstvo v tejto súvislosti zriadilo krízový štáb a varovalo obyvateľov pred cestou do Jemenu. Podľa správ jemenského ministerstva vnútra polícia už približne lokalizovala miesto, kde Nemcov zadržiavajú, a oblasť hermeticky uzavrela. Únoscovia z kmeňa al-Abdallah údajne požadujú prepustenie príslušníka svojho kmeňa väzneného v Adene.
Tento rok ide už o štvrtý únos západných občanov v Jemene. Minulý týždeň príslušníci miestnych kmeňov zajali dvoch Rakúšanov a dvoch Švajčiarov s cieľom vyvinúť nátlak na vládu, aby prepustila ich väznených príbuzných. Všetkých rukojemníkov neskôr bez ujmy na zdraví prepustili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:58