StoryEditor

Americkí generáli vo výslužbe žiadajú Rumsfeldov odchod

26.09.2006, 08:22
Autor:
SITASITA

Dvaja penzionovaní americkí generáli a plukovník námorníctva vo výslužbe v pondelok vyzvali ministra obrany Donalda Rumsfelda, aby rezignoval, pretože je nekompetentný, arogantný a odhodlaný viesť vojnu v Iraku za každú cenu. Minister na to reagoval slovami, že odstúpiť neplánuje. Kritici žiadajú rezignáciu šéfa Pentagonu z dôvodu jeho riadenia americkej vojenskej operácie v Iraku, ktorá už stála životy viac ako 2600 amerických vojakov. V apríli Rumsfelda obvinili generáli vo výslužbe z chýb spáchaných v súvislosti s vojnou v Iraku a žiadali jeho odvolanie. Prezident George W. Bush sa však ministra zastal. Pred dvoma rokmi, v čase škandálu ohľadne väznice Abú Ghrajb, Rumsfeld ponúkol rezignáciu, Bush ju však odmietol prijať.
"Donald Rumsfeld nie je kompetentný vojnový vodca," povedal generálmajor John Batiste, bývalý veliteľ prvej pechotnej divízie v Iraku na pôde Kongresu, senátneho výboru pre demokratickú politiku. "Vie všetko, okrem toho, ako vyhrať." Rumsfeldove "žalostné strategické rozhodnutia viedli k zbytočnej smrti amerických príslušníkov a príslušníčok, našich spojencov a dobrých ľudí v Iraku," vyhlásil Batiste. Penzionovaný generál Paul Eaton, ktorý bol do januára poverený výcvikom irackých vojakov, označil Rumsfelda za "muža, ktorý sa ukázal ako nekompetentný strategicky, operačne a takticky," ako muž "mimoriadne arogantný", ktorý "sa nedokázal prispôsobiť súčasnej situácii." Kritickou otázkou je vedenie, dodal plukovník námorníctva vo výslužbe Thomas Hammes. Rumsfeld podľa neho "nepriznal početné vážne chyby, a preto si nemyslí, že " je možné, aby poskytol vedenie nevyhnutné pre úspech v Iraku."
Rumsfeld odcestoval v pondelok na návštevu Čiernej Hory, Albánska a Slovinska, kde bude rokovať s ministrami obrany hlavne o situácii v Afganistane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:26