StoryEditor

Lídri EÚ chcú s Putinom hovoriť aj o ľudských právach

20.10.2006, 18:25
Autor:
SITASITA

Najvyšší predstavitelia Európskej únie rokujú v piatok o spoločnej politike voči Moskve v súvislosti s jej obrovskými energetickými zdrojmi, ale s ruským prezidentom Vladimirom Putinom chcú večer prediskutovať aj otázku ľudských práv. Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso varoval pred prílišným spolitizovaním energetickej debaty EÚ a Ruska, ktorá dominuje neformálnemu summitu vo fínskom meste Lahti.
"Nesnažme sa robiť politiku z energie. Dôležité je rešpektovanie základných princípov transparentnosti, otvorenosti a reciprocity," povedal Barroso novinárom. Fínsky premiér Matti Vanhanen, ktorého krajina predsedá EÚ, uviedol, že večera s Putinom bude príležitosťou na otvorenú a úprimnú diskusiu "o všetkých otázkach." Napriek silnému záujmu viacerých členských štátov o rokovania o energetike Vanhanen povedal, že nevidí žiadny problém hovoriť aj o zaobchádzaní s Gruzíncami v Rusku a vražde ruskej novinárky Anny Politkovskej.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová podčiarkla energetickú stránku summitu. "Musíme zdôrazniť, že ponúkame bezpečnosť za (energetické) dohody, a to isté očakávame od Ruska," uviedla. "Nemôžeme vymeniť ľudské práva za výrobu energie," vyhlásil predseda Európskeho parlamentu Josep Borrell.
Dohoda o partnerstve a spolupráci s Ruskom, o ktorej má EÚ a Moskva začať rokovať budúci mesiac, by mala zohľadňovať ekonomické záujmy, ale aj "politickú situáciu v oblasti ľudských práv a vlády zákona." Moskovský veľvyslanec pri EÚ Vladimir Chižov odmietol obavy EÚ v súvislosti s Ruskom ako "úplne prehnané" a podľa jeho slov Rusko nemá záujem využiť svoje energetické zdroje pre politický prospech. Rusko je druhým najväčším producentom ropy po Saudskej Arábii a dodávateľom asi štvrtiny zemného plynu v Európskej únii. Organizácia pre ľudské práva Amnesty International (AI) zhrnula pocity krajín, ktoré sú za prijatie tvrdšej línie voči Rusku v dvadsaťpäťčlennom bloku. "Energetické otázky sú dôležité, ale nemali by zatieniť všetky ostatné záležitosti," uviedla AI vo vyhlásení k "útoku Ruska na slobodu vyjadrovania a združovania."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:36