StoryEditor

Kukan stále verí, že Chorvátsko nezačne rokovať s EÚ neskôr ako Turecko

02.09.2005, 09:26
Autor:
TASRTASR

Slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan naďalej verí, že Európska únia čoskoro príjme rozhodnutie o otvorení prístupových rokovaní s Chorvátskom a Záhreb tak nezačne rokovať neskôr ako Turecko, pre ktoré je štart naplánovaný na 3. októbra.
Podľa Kukana počas dnešnej diskusie na neformálnej schôdzke šéfov diplomacií EÚ vo waleskom Newporte uznalo pokrok Chorvátska v spolupráci s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) britské predsedníctvo v EÚ i ďalšie krajiny.
"Ja by som to ešte nestaval tak, že už dnes možno povedať, že rokovania s Tureckom sa začnú skôr ako s Chorvátskom. Bude treba počkať na septembrové zasadnutie pracovnej skupiny pre Chorvátsko a správu prokurátorky ICTY (Carly del Ponte). Toto rokovanie ešte môže viesť k tomu, že sa prijme formálne stanovisko o začatí rozhovorov s Chorvátskom," povedal Kukan pre TASR.
V dnešnej diskusii ministrov sa však podľa neho ukázalo, že v EÚ naďalej neexistuje jednotný názor. "Jedna skupina, kde je samozrejme aj Slovensko, upozorňovala, že by bolo vhodné začať rokovania ihneď, že by to bol dobrý signál pre región i verejnosť v Chorvátsku, druhá skupina tvrdila, že ešte nie je potvrdená plná spolupráca s ICTY a že treba ešte počkať," povedal Kukan.
Druhou hlavnou témou dnes boli plánované rokovania s Tureckom. "Nikto, ani Cyprus, nespochybňuje, že 3. októbra by sa mali začať rokovania," informoval slovenský minister. Rôzne názory však podľa neho panovali na jednostranné vyhlásenie z konca júla, ktorým Turecko odmietlo uznať Cyprus.
"Jedna skupina, vrátane Slovenska, tvrdila, že tá deklarácia priniesla isté pochybnosti...a bolo by dobre, keby EÚ reagovala na ňu odvetným vyhlásením," uviedol Kukan.
Text tohto vyhlásenia budú na základe dnešnej diskusie pripravovať na budúci týždeň veľvyslanci členských štátov EÚ. Rakúsko na schôdzke navrhlo, aby EÚ v mandáte pre rokovania ponúkla Turecku okrem plného členstva aj alternatívu privilegovaného partnerstva. Podporil to podľa Kukana napríklad český minister.
"My si myslíme, že formulácia (v mandáte), ktorá hovorí o otvorenom konci rokovaní, zahŕňa aj túto možnosť. Otvorený koniec znamená, že to nemusí vyslovene znamenať plné členstvo," dodal Kukan. V diskusii väčšina krajín vyjadrila podľa neho názor, že na väčšie zmeny v návrhu rokovacieho mandátu, ktorý musí EÚ schváliť pred 3. októbrom, je príliš neskoro.
V piatok sa neformálne zasadnutie ministrov v Newporte skončí diskusiou o aktuálnych medzinárodných otázkach, vrátane Blízkeho východu, Iraku a Balkánu, najmä štatútu Kosova. K tejto téme plánuje vystúpiť aj Kukan.
(spravodajca TASR Robert Sermek) np

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 04:38