StoryEditor

Britská tajná služba považovala jedného z útočníkov za neškodného

17.07.2005, 08:25
Autor:
TASRTASR

Britská tajná služba MI5 vypočúvala minulý rok jedného z londýnskych samovražedných útočníkov, avšak nepovažovala ho za nebezpečného. Informuje o tom dnes britský denník The Times.
Tridsaťročného Mohammeda Sadiqa Khana si začala všímať tajná služba po tom, ako jeho spolupracovníci po odhalení plánov na bombový útok hľadali komplica. Podozriví mali v úmysle vyhodiť do vzduchu auto naložené výbušninami pred nočným klubom v londýnskej časti Soho. Khan mal podľa vyšetrovateľov navštíviť dom jedného z mužov, ktorí mali kontakty s organizátormi neuskutočnených útokov. Vyšetrovatelia však Khana považovali len za "okrajovú postavu" a ďalej sa o neho nezaujímali.
Dvaja americkí tajní agenti v piatok potvrdili, že Khan sa poznal s Junaidom Babarom. Ten v júni 2004 priznal, že dodával materiál teroristickej organizácii al-Káida. Podľa vlastných slov sa tiež podieľal na vybudovaní výcvikového tábora pre islamských teroristov v Afganistane a vypracúvaní plánov pre útoky v baroch, reštauráciách a železničných staniciach vo Veľkej Británii. Barbar okrem toho identifikoval uplynulý štvrtok na fotke Khana ako muža, s ktorým sa stretol v Pakistane.
Počas víkendu adresovali americkí tajní agenti ďalšiu výčitku svojim britským kolegom. Z Jamajky pochádzajúci Germaine Lindsay, ktorý bol jedným z atentátnikov, mal byť údajne tiež na zozname sledovaných teroristov. MI5 ho však nesledovala. Práve v jeho vozidle pritom polícia odhalila po atentátoch deväť ďalších bômb.
Predstavitelia britského ministerstva vnútra poukazujú na možnosť, že si Američania pomýlili jeho meno s niekým iným.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 15:15