StoryEditor

Pápež vymenoval nového varšavského arcibiskupa

03.03.2007, 13:36
Autor:
SITASITA

Pápež Benedikt VXI. vymenoval biskupa Kazimierza Nycza za nového varšavského arcibiskupa. Informoval o tom v sobotu poľský episkopát. Pôvodne sa varšavským arcibiskupom mal stať Stanislaw Wielgus, ktorý však rezignoval potom, čo sa priznal k spolupráci s komunistickou tajnou službou. 57-ročný Nycz pôsobí ako biskup v diecéze Koszalin-Kolobrzeg na severe krajiny.

Wielgusova spolupráca s komunistickou tajnou službou a jeho rezignácia zaskočila poľskú katolícku cirkev, ktorá bola doteraz považovaná za odvážneho oponenta komunistického režimu v rodnej krajine predchádzajúceho pápeža Jána Pavla II.

Nyczova minulosť v čase komunistického režimu je však pre verejnosť záhadou. Ján Pavol II. ho v roku 1988 menoval za krakovského biskupa, kde Nycz zorganizoval posledné tri pápežove návštevy rodnej krajiny. V roku 2004 ho pápež menoval do funkcie biskupa Koszalinu na pobreží Baltského mora.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 03:24