StoryEditor

Nepálsky kráľ vráti výkonnú moc novej vláde

21.04.2006, 17:16
Autor:
SITASITA

Nepálsky kráľ Gjanéndra v piatok v priamom televíznom prenose oznámil, že výkonnú moc v krajine odovzdá ľudu. Týmto krokom sa snaží ukončiť dvojtýždňové masové demonštrácie v krajine. "Výkonná moc... sa od tohto dňa vracia späť ľudu. Žiadame alianciu siedmich politických strán, aby odporučili svojho kandidáta na post premiéra," povedal kráľ.
Lídri politických strán zatiaľ toto vyhlásenie nekomentovali. Napriek zákazu vychádzania sa v piatok do protestov zapojili desaťtisíce demonštrantov. Podľa niektorých odhadov ich bolo až 150 tisíc. Tri mohutné zástupy smerovali v Káthmandu do štvrti Kalanki. Polícia sa tu pokúsila vo štvrtok streľbou rozohnať protesty, pričom zahynulo 14 ľudí. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. V piatok stovky policajtov s opancierovanými vozidlami len strážili cesty a priamo nezasahovali.
Kráľ Gjanéndra sa ujal absolútnej moci pred 14 mesiacmi, keď odvolal koaličnú vládu premiéra Šéra Bahádura Deubu. Vyhlásil výnimočný stav, zaviedol cenzúru a zakázal akúkoľvek kritiku kráľa, vlády a bezpečnostných síl. Zdôvodnil to neschopnosťou vlády poradiť si s maoistickými povstalcami. Ich násilné akcie si od roku 1996 vyžiadali 13 000 životov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. máj 2024 20:00