StoryEditor

Čínska katolícka cirkev vysvätí biskupa bez súhlasu Vatikánu

28.11.2006, 09:55
Autor:
SITASITA

Čína bez súhlasu Vatikánu menovala svojho nového katolíckeho biskupa, ktorý by mal byť v priebehu týždňa vysvätený, oznámil v utorok predstaviteľ čínskej katolíckej cirkvi. Peking, ktorý nemá s Vatikánom nadviazané diplomatické vzťahy, vedie s katolíckou cirkvou dlhoročný spor o tom, kto má právomoc vysväcovať čínskych katolíckych biskupov.
Liou Paj-nien, podpredseda Čínskeho vlasteneckého katolíckeho združenia, ktoré priamo podporuje pekinská vláda, agentúre Associated Press povedal, že čínska katolícka inštitúcia si zvolila nového biskupa diecézy Su-čou vo východnej provincii Ťiang-su. Podľa neho Čína si už niekoľko rokov volí vlastných biskupov práve preto, lebo nemá s Vatikánom nadviazané diplomatické vzťahy a pri výbere biskupa nemôže čakať na oficiálne schválenie Vatikánu, ktoré si vyžaduje fungujúce diplomatické bilaterálne vzťahy.
Vzťahy medzi Čínou a Svätou stolicou sa prerušili v roku 1951 po tom, ako čínski komunisti prevzali v krajine moc. Peking povoľuje katolíkom praktizovať svoju vieru, ale len v rámci vládou kontrolovanej cirkvi. Milióny čínskych katolíkov sa však hlásia k nepovolenej podzemnej katolíckej cirkvi vernej Rímu.
Napätie vo vzťahoch medzi Pekingom a Vatikánom spôsobuje aj oficiálne uznanie nezávislosti Taiwanu Svätou stolicou, ktorý Čína považuje za súčasť svojho územia a odmieta udržiavať vzťahy s každou krajinou, ktorá uznáva samovymenovanú separatistickú vládu ostrova.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:15