StoryEditor

Bundestag zvolili Merkelovú za kancelárku

22.11.2005, 13:00
Autor:
TASRTASR

Poslanci nemeckého Spolkového snemu zvolili dnes jasnou väčšinou predsedníčku Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angelu Merkelovú za historicky prvú spolkovú kancelárku v dejinách Nemecka.
Za 51-ročnú Merkelovú hlasovalo 397 poslancov a 202 zákonodarcov bolo proti. Dvanásť poslancov sa zdržalo hlasovania, pričom dovedna bolo odovzdaných 611 platných hlasov zo 614-členného Bundestagu. Po 15 rokoch, ktoré uplynuli od zjednotenia Nemecka, tak najvyšší spolkový vládny post obsadí po prvý raz východonemecký politik. V rámci ústavy navrhol voľbu Merkelovej na kancelársku funkciu, ktorú by mala zastávať nadchádzajúce štyri roky, v pondelok spolkový prezident Horst Köhler.
Veľká červeno-čierna koalícia disponovala v Bundestagu 448 poslaneckými hlasmi - sociálni demokrati majú 222 a únia 226 poslancov, preto bolo viac ako isté, že voľba šéfky únie bude úspešná už v prvom kole. Merkelová potrebovala na zvolenie 308 hlasov.
V pondelok novozvolení predsedovia parlamentných frakcií CDU/CSU a aj Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) - Volker Kauder a Peter Struck vyjadrili presvedčenie, že obe frakcie budú dnes bezproblémovo hlasovať za Merkelovú.
Po voľbe a následnom menovaní Merkelovej zo strany Köhlera potvrdia novú kancelárku a jej nový spolkový vládny kabinet poslanci Bundestagu. Na večerné hodiny je už naplánované prvé zasadnutie spolkovej vlády. Ešte predtým uvoľní odchádzajúci spolkový kancelár Gerhard Schröder Merkelovej svoj doterajší Úrad spolkového kancelára. Už v pondelok sa uskutočnili prvé rozhovory oboch politikov.
Schröder sa lúči s kancelárskou funkciou po siedmich rokoch. V septembrových predčasných parlamentných voľbách nezískal Schröder a jeho červeno-zelená vládna koalícia - SPD so Spoločenstvom 90/Zelení potrebnú väčšinu. Rovnako ani Merkelovej CDU so sesterskou bavorskou CSU a tradičným spojencom - liberálmi nedisponovala po voľbách 18. septembra väčšinou.
Únia a SPD sa po štyroch týždňoch trvajúcich koaličných rozhovoroch dohodli napokon na vytvorení spoločnej veľkej čierno-červenej koalícii. Takéto vládne zoskupenie zažilo Nemecko v rokoch 1966 až 1969. Keďže únia mala o štyroch poslancov viac ako sociálni demokrati, uplatnila si svoj nárok na kreslo kancelára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 15:04