StoryEditor

WMO: Intenzita tropických búrok sa v posledných desaťročiach zdvojnásobila

23.09.2005, 18:18
Autor:
TASRTASR

Hoci intenzita a frekvencia tropických búrok v posledných desaťročiach vzrástla, je predčasné hovoriť, či tento jav súvisí s globálnym otepľovaním, uviedla vysoká predstaviteľka Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).
Riaditeľka divízie tropických cyklónov WMO Nanette Lomardová informovala, že množstvo tropických búrok kategórie štyri a päť sa za posledných 35 rokov zdvojnásobilo. Na potvrdenie spojitosti tohto javu so zmenami svetovej klímy však bude potrebné vykonať ďalšie výskumy.
Hurikán Rita si podľa Lomardovej s najväčšou pravdepodobnosťou vyžiada materiálne škody veľkého rozsahu. "Prebiehajú však evakuačné opatrenia a máme nádej, že sa týmto spôsobom zachráni veľa životov. Že však nebudú žiadne obete, to nikto nemôže zaručiť," dodala.
Podľa predstaviteľky WMO by v tomto roku mohol počet tropických búrok prekonať rekordný počet 21. Ďalšia búrka nazvaná Stan sa už začína utvárať nad Atlantickým oceánom.
WMO je agentúra OSN so sídlom v Ženeve, ktorá sústreďuje a analyzuje meteorologické dáta zo 178 členských štátov a teritórií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 15:51