StoryEditor

Iba menšina belgických Flámov si želá autonómiu

12.03.2007, 15:29
Autor:
SITASITA

Napriek výzvam politických strán na väčšiu autonómiu či dokonca nezávislosť si iba menšina belgických Flámov želá nezávislosť ich regiónu. Ukázal to prieskum verejnej mienky zverejnený v pondelok. Prieskum, ktorý uskutočnili frankofónne médiá (denník Libre Belgique a štátna televízna stanica RTBF), ukázal, že väčšina obyvateľov Flámska preferuje súčasný federálny systém zriadenia alebo istú centralizovanú formu vlády. Iba 11 percent opýtaných v prieskume, ktorý sa uskutočnil tri mesiace pred parlamentnými voľbami v krajine, sa priznalo, že podporujú nezávislosť Flámska. A to napriek skutočnosti, že ultrapravicová a separatistická strana Vlaams Belang v prieskumoch získava približne 25-percentnú podporu.
Približne 6 miliónov z 10,5 milióna obyvateľov Belgicka žije vo Flámsku, zatiaľ čo vo francúzsky hovoriacom Valónsku žije len tri a pol milióna obyvateľov. Milión obyvateľov Belgicka žije vo väčšinovo frankofónnom Bruseli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 02:45