StoryEditor

Generálny prokurátor pohrozil tvrdou odpoveďou na útok ETA

02.01.2007, 15:31
Autor:
SITASITA

Španielsky generálny prokurátor Candido Conde-Pumpio pohrozil "rýchlou odpoveďou" na sobotňajší bombový útok baskickej separatistickej organizácie ETA na madridskom letisku, po ktorom sú dvaja muži nezvestní a devätnásť ľudí utrpelo zranenia. V utorok o tom informoval španielsky denník El Mundo. "Tento bombový útok je vážny čin, na ktorý musí štát urýchlene a rozhodne odpovedať. Útočníci budú zadržaní, obvinení a odsúdení. Ich osud je vo väzení," povedal prokurátor.
V posledných mesiacoch lídri opozície obviňujú Conde-Pumpia z benevolentnejšieho postoja voči ozbrojenej separatistickej baskickej organizácii a jej sympatizantom v snahe uľahčiť mierový proces, ktorý naštartoval španielsky premiér José Luis Rodríguez Zapatero.
Bombový útok je "jasným dôkazom neochoty vzdať sa násilia a zmaril nádeje Španielov. Ale myslím si, že ETA je porazená a budeme svedkami jej pohrebu, ktorý môže byť viac či menej dôstojný, ale v každom prípade to bude pohreb," uviedol pre El Mundo prokurátor.
Dvaja muži z Ekvádoru sú stále nezvestní a silnejú obavy, že sú pravdepodobne mŕtvi. Ak sa táto obava potvrdí, budú to prvé obete od roku 2003, ktoré má na svedomí ETA.
Teroristické operácie organizácie ETA si od konca 60. rokov minulého storočia vyžiadali viac ako 850 obetí. Hoci ETA od mája 2003 prestala útočiť na ľudí, až do vyhlásenia prímeria pokračovala menšími bombovými útokmi.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:55