StoryEditor

Bývalý šéf izraelskej armády žiada Olmertovo odstúpenie

14.09.2006, 09:55
Autor:
SITASITA

Bývalý hlavný veliteľ izraelskej armády obvinil premiéra Ehuda Olmerta zo zodpovednosti za zbytočnú smrť izraelských vojakov v poslednej fáze vojny v Libanone a vyzval ho, aby rezignoval. Operácia, pri ktorej zahynulo 33 izraelských vojakov bola z vojenského hľadiska nezmyselná a jej jediným účelom bolo vyvolať ilúziu, že Izrael zvíťazil, povedal bývalý náčelník generálneho štábu Moše Jaalon.
"Bol to reklamný ťah. Nebol za tým žiaden reálny bezpečnostno-politický cieľ, iba reklamný ťah. Zmyslom bolo získať chýbajúci víťazný obrázok. Toto sa nerobí," povedal Jaalon pre štvrtkové vydanie izraelského denníka Haarec. Olmert "nemôže tvrdiť, že to nevedel" a musí rezignovať, dodal bývalý šéf izraelskej armády. Za "zlyhania vo vedení vojny" by mal podľa neho odstúpiť aj súčasný hlavný veliteľ armády Dan Haluc a výmena je tiež potrebná na poste ministra obrany, pretože súčasný minister Amir Perec nemá dostatočné skúsenosti v bezpečnostnej oblasti, myslí si Jaalon.
Minister obrany Perec v stredu vysielaní izraelskej televízie priznal chyby vo vedení vojny a krátko predtým požiadal o uvoľnenie z funkcie veliteľ severného okruhu izraelskej armády Udi Adam zodpovedný za ochranu izraelsko-libanonských hraníc.
Mesiac trvajúce boje medzi Izraelom a Hizballáhom sa skončili v auguste prímerím, ktoré dohodla Organizácia Spojených národov. Počas vojny zahynulo 159 Izraelčanov a najmenej 854 Libanončanov, prevažne civilistov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:35