StoryEditor

K útoku v Eilate sa prihlásili tri palestínske organizácie

29.01.2007, 14:26
Autor:
SITASITA

Palestínsky samovražedný atentátnik sa v pondelok odpálil v pekárni v juhoizraelskom meste Eilat. Pri výbuchu zahynul atentátnik a traja ďalší ľudia, uviedla polícia. Išlo o prvý samovražedný útok na území židovského štátu za posledných deväť mesiacov. Človek anonymne telefonujúci do kancelárie tlačovej agentúry AFP uviedol, že útok pripravili tri palestínske organizácie: Islamský džihád, Brigády mučeníkov al-Aksá a doteraz neznáma Armáda veriacich. Hovorca Islamského džihádu pre tlačovú agentúru AP povedal, že atentátnik pochádzal zo Západného brehu Jordánu.
Policajti miesto výbuchu uzavreli a policajný veliteľ Bruno Stein, uviedol, že v meste by mohli byť ďalší samovražední atentátnici. "Predpokladáme, že nešlo o osamelého útočníka a v Eilate by mohli byť ďalší atentátnici," povedal Stein.
Favzí Barhúm, hovorca radikálnej organizácie Hamas, ktorá vedie palestínsku vládu, útok označil za "prirodzenú odpoveď" na izraelskú politiku. "Dokedy bude existovať okupácia, odpor je oprávnený," povedal. Dodal, že útoky proti Izraelu sú lepšie ako vnútorné palestínske boje medzi vládnou organizáciou Hamas a stranou Fatah prezidenta Mahmúda Abbása. "Pravou vecou pre zbrane Fatahu je ich nasmerovanie proti okupácii nie proti Hamasu," povedal Barhúm. Aj organizácia Islamský džihád na svojej internetovej stránke uviedla, že cieľom útoku bolo ukončenie vzájomných bojov medzi Palestínčanmi v Pásme Gazy. Brigády mučeníkov al-Aksá, ktoré sa na útoku v Eilate údajne tiež podieľali, sú odnožou Abbásovej strany Fatah. Hovorca Fatahu Ahmad Abdal Rahmán však násilie odmietol. "Sme proti akýmkoľvek operáciám, ktorých terčom sú civilisti, či už Izraelčania alebo Palestínčania," povedal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 18:07