StoryEditor

Stúpenci a odporcovia prezidenta vyšli do ulíc Kyjeva

11.04.2007, 13:35
Autor:
SITASITA
Tisíce stúpencov súperiacich ukrajinských politických táborov sa v stredu zhromaždili v centre Kyjeva. Približne 3 tisíc priaznivcov proruského premiéra Viktora Janukovyča sa zhromaždilo na Námestí nezávislosti.

Tisíce stúpencov súperiacich ukrajinských politických táborov sa v stredu zhromaždili v centre Kyjeva. Približne 3 tisíc priaznivcov proruského premiéra Viktora Janukovyča sa zhromaždilo na Námestí nezávislosti. Mnohí mávali modrobielymi vlajkami premiérovej Strany regiónov. Vyše tisíc stúpencov prezidenta Viktora Juščenka pochodovalo z Európskeho námestia k ústavnému súdu a mávalo oranžovými vlajkami.
Prezident 2. apríla vydal príkaz na rozpustenie parlamentu a uskutočnenie predčasných volieb potom, čo stúpencov premiéra v parlamente obvinil z porušenia ústavy. Janukovyč predčasné voľby odmieta. "Prezidentský dekrét je protiústavný. Toto nie je môj prezident a jeho strana je proti ľudu," povedal Georgij Jeršov, dôchodca z východnej Ukrajiny. "Spravodlivý súd, spravodlivé voľby!", "Východ a západ spoločne!" a "Nie zločincom pri moci!" stálo na transparentoch, ktoré niesli stúpenci Juščenka. "Sme tu preto, aby sme podporili prezidenta a jeho rozhodnutie... Existuje veľa nátlaku na sudcov. Chceme povedať: Neobávajte sa, sme s vami," povedala Naďa Kryvonosová, miestna poslankyňa z mesta Kremenčug v strednej Ukrajine.
Ukrajinský ústavný súd, ktorý pozostáva z 18 sudcov prijal podnet Janukovyča, aby preskúmal zákonnosť prezidentovho rozhodnutia. V utorok súd oznámil, že rozhodovať vo veci začne až 17. apríla. Piati zo sudcov okrem toho uviedli, že pociťujú politický nátlak. Sudca, Viktor Šiškin, obvinil z nátlaku parlament, v ktorom dominujú stúpenci proruského premiéra. Prezident, ktorý rozhodol, že predčasné voľby budú 27. mája, uviedol, že uvažovať môže iba o zmene dátumu hlasovania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. október 2024 18:16