StoryEditor

Izrael chce názov pre poslednú vojnu s Libanonom

19.03.2007, 11:21
Autor:
SITASITA

Izraelská ministerská komisia chce v pondelok na svojom zasadnutí
zvážiť oficiálny názov pre poslednú, minuloročnú vojnu v Libanone. Armáda pôvodne označila 34-dňovú vojenskú kampaň proti libanonským šiitským milíciám Hizballáh za Operáciu spravodlivej odplaty po začiatku konfliktu 12. júla. Neskôr ju premenovala na Operáciu zmeny smeru. Izraelský výbor zodpovedný za oficiálne ceremónie na čele s ministrom Jaacovom Ederim zasadne, aby rozhodol, či konflikt spĺňa označenie "vojna" a tiež rozhodol o jej názve, uviedol oficiálny predstaviteľ. Minister obrany Amir Perec, ktorý čelí celonárodným výzvam, aby odstúpil, poveril dvoch generálov a jedného profesora práva, aby participovali na procese výberu názvu pre konflikt, ktorý trval od 12. júla do 14. augusta.
Ozbrojená operácia prepukla po tom, čo Hizballáh zajal dvoch izraelských vojakov. Ani jeden z nich nebol oslobodený, hoci v Libanone v dôsledku následnej vojny zahynulo vyše 1200 ľudí a na izraelskej strane asi 160 osôb. Médiá konflikt nazvali druhou libanonskou vojnou. Prvou bola izraelská invázia Libanonu v roku 1982, pričom tento konflikt dostal prezývku Mier v Galilei.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. september 2024 13:39