StoryEditor

EÚ: Ministri sú blízko k dosiahnutiu dohody o rozšírení Schengenu

05.12.2006, 12:40
Autor:
SITASITA

Ministri spravodlivosti a vnútra členských krajín Európskej únie (EÚ) budú v utorok hľadať dohodu, ktorá umožní občanom desiatich nových členov únie cestovať bez pasov po všetkých krajinách EÚ v rámci bezhraničného systému. Fínsky minister vnútra Kari Rajamaki a európsky komisár pre spravodlivosť Franco Frattini predstavia na rokovaní kompromisný plán, na základe ktorého by krajiny do schengenského priestoru vstúpili v októbri 2007.
Desiatim novým, prevažne východoeurópskym krajinám únia minulý rok povedala, že ich vstup do schengenského bezvízového priestoru je otázny pre problémy technického charakteru. Európska komisia (EK) uviedla, že príčinou oneskorenia sú poruchy pri zavádzaní novej počítačovej databázy na ovládanie rozšíreného systému a mnohé iné technické a právne problémy. Niektoré nové členské krajiny ale tvrdia, že môže ísť o politické dôvody, pretože staré členské štáty únie sa snažia zabrániť rozšíreniu priestoru východným smerom. Tieto krajiny komisiu kritizovali za pomalosť ich integrácie do systému.
Nemecko a Francúzsko požadovali, aby noví členovia najskôr vyhoveli prísnym požiadavkám hraničnej bezpečnosti. Kompromisný plán by desiatim krajinám umožnil dočasne sa zapojiť do starého informačného systému, pokiaľ nebude v júni 2008 spustená nová, vylepšená verzia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:09