StoryEditor

Sudán protestuje proti vyslaniu medzinárodných jednotiek

08.12.2006, 15:10
Autor:
SITASITA

Sudán v piatok protestoval proti plánu vyslať mierové jednotky Africkej únie do Somálska, kde majú zabrániť ďalším násilnostiam páchaným islamskými ozbrojencami. "Je to pokus zničiť proces uzmierovania medzi tamojšou vládou a islamskými súdmi, ktorá sa začala na ich poslednom stretnutí," vyhlásil v metropole Chartúm sudánsky prezident Umar al-Bašír.
Bezpečnostná rada (BR) OSN v stredu jednohlasne schválila vyslanie afrických mierových jednotiek do Somálska, kde islamskí ozbrojenci obsadili väčšiu časť krajiny vrátane jej metropoly a na územiach, ktoré majú pod kontrolou, zavádzajú prísne islamské právo šaría. Krajina nemá regulárnu vládu už od roku 1991. Rezolúcia BR OSN, ktorú navrhli Spojené štáty, Ghana a Tanzánia, vyzýva dočasnú vládu a islamských ozbrojencov, aby "okamžite" nadviazali mierový dialóg.
Najvyššia islamská rada Somálska (SICS), islamská militantná organizácia, sa netají plánom postupne v celej krajine zaviesť právo šaría, založené na interpretácii Koránu radikálnou vetvou islamu. V posledných mesiacoch zakázali islamskí radikáli na územiach, ktoré ovládajú, napríklad akúkoľvek živú hudobnú produkciu, ako aj premietanie západných filmov. Tvrdia, že trest smrti udelia každému somálskemu moslimovi, ktorý sa nebude pravidelne päťkrát denne modliť.
V septembri islamskí radikáli zakázali akékoľvek podnikanie a cestovanie v čase modlitieb. Moslimovia sa pritom modlia päťkrát denne. "Zakazujeme podnikanie a osobnú dopravu v čase modlitieb. To je náboženská povinnosť a my ju zavedieme," vyhlásil šejk Mowliid Ahmed z SICS. "Ak je táto spoločnosť a táto krajina islamská, každý, kto toto nariadenie poruší, musí byť potrestaný. Dodržiavanie tohto nariadenia si budeme vynucovať silou, nebudeme sa zdráhať to spraviť," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:46