StoryEditor

Podľa prieskumu v Austrálii klesá podpora pre vojnu v Iraku

23.01.2007, 06:21
Autor:
SITASITA

Viac ako 60 percent Austrálčanov nesúhlasí so spôsobom vedenia vojny v Iraku a väčšina z nich si myslí, že konflikt sa stane kľúčovou témou tohtoročných volieb. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý zverejnil v utorok austrálsky denník.
Konzervatívny premiér Austrálie John Howard, ktorý bude vo voľbách opäť kandidovať, zostáva aj napriek narastajúcemu domácemu nesúhlasu s vojnou v Iraku jej verným stúpencom. Telefonický prieskum na vzorke 1152 respondentov, ktorý sa uskutočnil v dňoch 19.-21. januára ukázal, že 44 percent opýtaných je "silne proti" spôsobu ako vláda vojnu vedie, zatiaľ čo 18 percent je "čiastočne proti". Iba 9 percent respondentov sa vyjadrilo v prospech Howardovej politiky v Iraku a ďalších 19 percent vyjadrilo vláde čiastočnú podporu. Zvyšok opýtaných je podľa prieskumu v tejto otázke nerozhodných. Podľa 71 percent opýtaných je vojna v Iraku buď "veľmi dôležitá", alebo "celkom dôležitá" v kontexte nadchádzajúcich federálnych volieb. 25 percent opýtaných nepovažuje túto tému za dôležitú pre voľby.
Austrália má v súčasnosti v Iraku okolo 1300 vojakov. Väčšina z nich sprevádza diplomatov v Bagdade a v dvoch relatívne pokojných provinciách poskytuje výcvik irackým vojakom. Začiatkom mesiaca podporil Howard plán amerického prezidenta Georgea W. Busha, ktorý chce do krajiny vyslať ďalších vojakov, hoci je "nepravdepodobné", že aj Austrália zvýši počty svojich vojakov v Iraku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 21:29