StoryEditor

Baradei: Na svete môže byť o 10-20 rokov 30 štátov s jadrovými zbraňami

14.12.2005, 07:57
Autor:
TASRTASR

Na svete môže byť za jedno až dve desaťročia až 30 štátov s jadrovými zbraňami, ak nedôjde k zlepšeniu globálneho úsilia o odzbrojenie a proti ich šíreniu, varoval dnes držiteľ Nobelovej ceny mieru Mohamed El Baradei.
Podľa generálneho riaditeľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) svet stojí pred zásadnou voľbou: buď sa budú krajiny naďalej spoliehať na jadrové zbrane a čeliť zvyšovaniu počtu štátov, ktoré ich získajú, alebo sa každá vzdá nukleárneho zbrojného programu a zničí existujúci arzenál.
Akceptovanie sveta s jadrovými zbraňami "je pre nás začiatok konca". Jedinou trvalou alternatívou je, aby všetky krajiny prestali vyvíjať a vyrábať atómovú výzbroj a zničiť existujúcu, uviedol Baradei počas panelovej diskusie so študentmi na švédskej univerzite v Uppsale.
Baradei a MAAE, dozorná agentúra OSN, si v sobotu v nórskom Osle prevzali Nobelovu cenu mieru za úsilie o zamedzenie šíreniu jadrových zbraní. Baradei po ceremónii v pondelok a dnes absolvoval návštevu Švédska, čo je tradíciou pre čerstvých laureátov Nobelovej ceny mieru.
Na dnešnej diskusii sa zúčastnilo asi 500 ľudí, prevažne študentov a učiteľov univerzity v Uppsale. Nechýbal jej absolvent Hans Blix, Baradeiov predchodca na čele MAAE a bývalý šéf zbrojných inšpektorov OSN.
Baradei tiež uviedol, že jeho znepokojenie v súvislosti so snahami medzinárodného spoločenstva zabrániť šíreniu jadrových zbraní vzrástlo po septembrovom Svetovom summite OSN, na ktorom 191 členských štátov prijalo návrh rozsiahlej reformy svetovej organizácie, ktorý sa vôbec nevenuje tejto záležitosti.
"Pomyslel som si, toto je zapierajúci svet. Ak si myslia, že problémy odídu, pretože o nich nehovoríme," potom nežijú v realite, dodal Baradei.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 13:39