StoryEditor

Zraneného lídra opozície predviedli pred súd v Zimbabwe

13.03.2007, 11:50
Autor:
SITASITA
Zimbabwiansky opozičný líder Morgan Tsvangirai bol dnes predvedený pred súd, dva dni po tom, ako ho polícia zatkla pred plánovanou protivládnou demonštráciou v Harare.

Zimbabwiansky opozičný líder Morgan Tsvangirai bol v utorok predvedený pred súd, dva dni po tom, ako ho polícia zatkla pred plánovanou protivládnou demonštráciou v Harare. Šéfa pozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC), ktorému jeho očividné zranenia hlavy a tváre údajne spôsobili príslušníci polície, priviezli na súd spolu s ďalšími dvadsiatimi opozičnými aktivistami.
Poriadková polícia v nedeľu zastrelila zimbabwianskeho opozičného aktivistu po tom, ako rozohnala plánovanú masovú protivládnu demonštráciu pod názvom "Zachráňme Zimbabwe", ktorá sa konala v Harare.
Podľa polície skupina stúpencov MDC údajne zaútočila kameňmi a slzným plynom na hliadku poriadkovej polície. Policajný zásah odsúdila v utorok Európska únia, ako aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vyzval na ich prepustenie. Podľa neho zimbabwianska polícia porušila základné občianske práva na pokojné zhromažďovanie.
Pod tlakom rastúcej kritiky, ktorú nedeľný policajný zásah vyvolal, nariadil v pondelok sudca najvyššieho súdu, aby bol Tsvangirai buď predvedený pred súd, alebo prepustený na slobodu. Okrem toho nariadil polícii, aby zadržaným aktivistom povolila stretnutie s ich právnikmi. Polícia však napriek tomu nedovolila právnikom navštíviť svojich klientov a zranenému Tsvangiraimu, ktorého príslušníci polície údajne týrali, odmietli poskytnúť lekársku starostlivosť.
Plánovanej protivládnej demonštrácii predchádzali vyjadrenia dlhoročného zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý vo víkendovom rozhovore povedal, že plánuje kandidovať na post hlavy štátu aj v nasledujúcich prezidentských voľbách. 83-ročný Mugabe stojí na čele Zimbabwe od 31. decembra 1987. Prezidentova strana Zimbabwianska národná africká únia - Vlastenecký front (ZANU-PT) prijala však už v decembri rezolúciu o predĺžení súčasného funkčného obdobia Mugabeho o ďalšie dva roky. V takom prípade dokončí Mugabe svoje šieste funkčné obdobie vo funkcii hlavy štátu v roku 2010. Opozícia sa snaží bojovať proti akýmkoľvek plánom pre udržanie politickej moci v rukách prezidenta, pod ktorého vedením sa krajina dostala do situácie, keď inflácia dosahuje štvorciferné hodnoty a väčšina obyvateľstva žije pod hranicou chudoby. Podľa predstaviteľov opozície si Zimbabwe nemôže dovoliť Mugabeho v prezidentskom kresle na ďalšie funkčné obdobie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 11:20