StoryEditor

Merkelová chce vrátiť euroústavu na správnu cestu

20.12.2006, 07:10
Autor:
SITASITA

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok vyjadrila nádej, že problematická ústava Európskej únie "sa vráti na správnu cestu", a vyzvala členské štáty, aby sa namiesto rozdielov zamerali na spoločné záujmy. Ústava, ktorá má zjednodušiť činnosť inštitúcií rozširujúcej sa únie, uviazla na mŕtvom bode potom, čo návrh v referendách odmietli občania Francúzska a Holandska. Podľa viacerých členov EÚ však prišiel čas na to, aby sa opäť začalo o ústave diskutovať.
"Dúfame, že tento projekt vrátime na správnu cestu, ale uvedomujeme si, že musíme vziať do úvahy mnohé faktory a zvážiť, ako postupovať odteraz do roku 2009 (termín volieb Európskeho parlamentu), aby Európska únia opäť získala schopnosť konať," povedala Merkelová po stretnutí s dánskym premiérom Andersom Foghom Rasmussenom. "Musíme sa zamerať na úniu a na spoločné záujmy a je pre nás dôležité, aby sme sa koncentrovali na ne a nie na naše spory," dodala. Merkelovej krátka návšteva Kodane bola súčasťou cesty po Európe pred začiatkom šesťmesačného nemeckého predsedníctva EÚ. Podľa kancelárky Nemecko plánuje ku koncu predsedníctva zverejnenie správy, v ktorej zhodnotí vyjednávanie o euroústave. Rozhovory majú pokračovať do roku 2008, keď predsednícku úlohu prevezme Francúzsko.
Merkelová sa tiež počas návštevy Kodane stretla s dánskou kráľovnou Margarétou II. Po obede s Rasmussenom odcestovala do Helsínk, kde má na programe rozhovory s fínskou prezidentkou Tarjou Halonenovou a premiérom Mattim Vanhanenom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 10:58