StoryEditor

Chirac a Schröder apelovali z Paríža na Britov: Musíte byť solidárnejší

10.06.2005, 16:45
Autor:
TASRTASR

Francúzsko a Nemecko sa dnes v Paríži vyslovili za viac porozumenia pri finančnom plánovaní v rámci Európskej únie zo strany Veľkej Británie.
Francúzsky prezident Jacques Chirac po stretnutí s nemeckým spolkovým kancelárom Gerhardom Schröderom vyzval Londýn k väčšej miere solidarity. Aj Veľká Británia by si mala uvedomiť, že zaťaženia sa budú rozdeľovať spravodlivejšie, poznamenal.
Nemecký kancelár Gerhard Schröder v Paríži vyhlásil, že očakáva od britskej strany ústupky vo finančnej oblasti. Ak pracujeme spoločne v Európe a s Európou, patrí k tomu aj prehodnotenie vlastných postojov, aby sa prekonali ťažkosti v Európskej únii. K tomu by mal svojou mierou prispieť každý v únii, podčiarkol po stretnutí s najvyšším francúzskym predstaviteľom hosť z Berlína a poznamenal: Osobne dúfam, že toto očakávanie vidia podobne aj priatelia vo Veľkej Británii.
Dnešný francúzsko-nemecký summit v meste na Seine bol venovaný hľadaniu východísk z krízy Európskej únie po dvojici spomínaných neúspechov v plebiscitoch. Hlavnou témou rokovaní oboch štátnikov bola príprava blížiaceho sa summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli v dňoch 16.-17. júna a na ktorom hrozia spory okolo rozpočtu únie britského príspevku.
Obaja štátnici preto už vopred vyzvali partnerov na Britských ostrovoch, aby pochopili nevyhnutnosť prejavu solidarity v dnešnej situácii.
Jacques Chirac i Gerhard Schröder zdôraznili nutnosť pokračovať aj po neúspešných referendách v ratifikácii dokumentu odmietnutého občanmi Francúzska a Holandska. To vyžaduje úcta voči iným členským štátom a demokracia. Nebolo by nič horšieho ako rezignovať na proces prehlbovania a zjednocovania starého kontinentu, vyhlásil nemecký kancelár. Musíme Európanov opäť zmieriť s projektom Európa, dodal francúzsky prezident, ktorý spomínaný neúspech plebiscitov o európskej ústave vo Francúzsku i v Holandsku označil za prejav nespokojnosti občanov.
Schröder odcestuje po rokovaniach v Paríži do Luxemburska, kde bude rokovať s tamojším premiérom Jeanom-Claudeom Junckerom, ktorý v súčasnosti reprezentuje aj úradujúcu predsednícku krajinu EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 03:19