StoryEditor

Americký prezident vzdal poslednú poctu zosnulému predsedovi Najvyššieho súdu

08.09.2005, 11:32
Autor:
TASRTASR

Americký prezident George W. Bush vzdal v stredu spolu s americkou verejnosťou poslednú poctu predsedovi Najvyššieho súdu Williamovi H. Rehnquistovi. Na smútočnej rozlúčke so zosnulým v historickej katedrále sv. Matúša ho zhromaždeným pripomenul ako dobrého človeka, ktorý pôsobil ako sudca na Najvyššom súde dlhých 33 rokov.
"Pamätáme si na komplexnosť a zmysel pre povinnosť, ktoré prinášal do každej úlohy pred sebou," povedal.
Napriek boju s rakovinou sa Rehnquist v januári tohto roka zúčastnil na Bushovej inaugurácii a predčítal mu prezidentský sľub - čo Bush ocenil.
Sudkyňa Najvyššieho súdu Sandra Day O´Connorová si s láskou spomenula na bystrého, vtipného a presvedčivého kolegu, s ktorým sa stretla pred pol storočím na právnickej fakulte v Stanforde. "Bol jasne najbystrejším študentom v našom ročníku. ... Spoliehal sa na silu svojich argumentov," povedala.
V katedrále sa zišla v stredu politická elita USA, vrátane viceprezidenta Dicka Cheneyho, všetkých ďalších sudcov Najvyššieho súdu a sudcu odvolacieho súdu Johna Robertsa, bývalého Rehnquistovho právneho poradcu, ktorého Bush vymenoval za nového predsedu Najvyššieho súdu.
Jeden z najvplyvnejších a najkonzervatívnejších sudcov v americkej histórii zomrel v sobotu v noci vo svojom domove v Arlingtone, vo Virgíniii. Dňa 1. októbra by bol býval oslávil svoje 81. narodeniny. Za sudcu Najvyššieho súdu ho vymenoval pred vyše 33 rokmi vtedajší americký prezident Richard Nixon a v roku 1986 ho prezident Ronald Reagan vymenoval za 16. predsedu Najvyššieho súdu.
V utorok a v stredu ráno bola truhla s telesnými pozostatkami zosnulého vystavená v aule Najvyššieho súdu, kde sa s ním prišli rozlúčiť tisícky ľudí. Potom ju previezli do katedrály. Bude pochovaný na Arlingtonskom národnom cintoríne.
Horná komora amerického Kongresu, Senát, jednohlasne schválila rezolúciu, ktorou vzdala Rehnquistovi poctu, krátko predtým, ako sa niektorí senátori zúčastnili na jeho pohrebe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 01:36