StoryEditor

OSN: Turecký premiér ocenil návštevu pápeža v jeho krajine

19.12.2006, 10:58
Autor:
SITASITA

Turecký premiér ocenil nedávnu návštevu pápeža Benedikta XVI. v jeho prevažne moslimskej krajine a vyjadril nádej, že pápežovo posolstvo o väčšom porozumení a dialógu s islamom sa rozšíri po svete. Recep Tayyip Erdogan, ktorý takmer na poslednú chvíľu súhlasil so stretnutím s pápežom na začiatku jeho návštevy Turecka v dňoch 28. novembra až 1. decembra, povedal, že pápežova návšteva prekonala očakávania. "Pápežove posolstvá v Istanbule a Izmire boli veľmi pozitívne a som presvedčený, že sa ukázalo, že sú pomýlení tí, ktorí očakávali zrážku civilizácii založenú na tejto návšteve," povedal Erdogan na tlačovej konferencii počas návštevy sídla OSN v New Yorku.
Pôvodným zámerom cesty Benedikta XVI. do Turecka bolo zlepšiť vzťahy s pravoslávnou cirkvou, ktorej najvyšší duchovný líder patriarcha Bartolomej sídli v Istanbule. Počas návštevy sa však pápež vyslovil za širší dialóg s islamom. V Istanbule navštívil aj Modrú mešitu. Išlo o druhú návštevu hlavy katolíckej cirkvi v islamskej svätyni. Prvýkrát mešitu navštívil pápež Ján Pavol II. v Damasku v roku 2001.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 06:19