StoryEditor

ETA sa prihlásila k sérii 21 bombových útokov

28.12.2005, 12:20
Autor:
TASRTASR

Separatistická organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) sa prihlásila k sérii 21 bombových útokov, ktoré za uplynulé dva mesiace uskutočnila v severnom Španielskom. Vyplýva to z komuniké organizácie, ktoré dnes zverejnili baskické noviny Gara.
Pri atentátoch nikto neutrpel zranenia, vznikli len značné materiálne škody. Bomby detonovali pred budovami súdov, úradmi práce, poštami, na diaľniciach a pred sídlami firiem na rôznych miestach Baskicka a v iných regiónoch severného Španielska.
Útoky na rôzne podniky ETA odôvodnila tým, že jej nedávali peniaze. Firmy v regióne Baskicko sa v ostatnom čase sťažovali, že ETA zintenzívnila kampaň na získanie výpalného, ktoré označila za revolučnú daň.
Naposledy 6. decembra ETA odpálila päť malých náloží na cestách v okolí španielskej metropoly Madrid počas osláv španielskeho Dňa ústavy.
Organizácia, ktorej boj za nezávislosť Baskicka si vyžiadal od roku 1968 asi 850 životov, v posledných dvoch rokoch uskutočňuje menšie výbuchy bez ľudských obetí. USA aj Európska únia považujú ETA za teroristickú organizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:38