StoryEditor

Rakúsko oceňuje pokroky Bulharska pri realizácii reforiem

23.12.2005, 18:26
Autor:
TASRTASR

Štátny tajomník rakúskeho ministerstva zahraničných vecí Hans Winkler ocenil pokroky Bulharska pri realizácii reforiem potrebných na vstup krajiny do Európskej únie v roku 2007.
"Bulharsko sa momentálne nachádza vo veľmi dôležitej fáze a je na správnej ceste splniť v dohodnutom termíne povinnosti, ktoré vyplývajú z budúceho členstva v Európskej únii," cituje Winklera dnešné vyhlásenie ministerstva zahraničia, ktoré zverejnili po rozhovoroch s bulharskou ministerkou pre európske záležitosti Medlenou Kunevovou a námestníkom ministra zahraničných vecí Ljubomirom Kjučkovom v Sofii.
Winkler sa odmietol vyjadriť k myšlienke, že počas nadchádzajúceho rakúskeho predsedníctva EÚ by sa mohlo prijatie Bulharska odložiť o rok, zdôraznil len, že Bulharsko musí urobiť ešte veľa pre to, aby sa členom únie stalo už v roku 2007.
Rakúske predsedníctvo EÚ bude osobitnú pozornosť venovať problematike vnútornej bezpečnosti, predovšetkým kontrole vonkajších hraníc EÚ, boju proti korupcii a kriminalite. Poukázal aj na to, že Rakúsko podporí snahy Bulharska o realizáciu reforiem, tým, že poskytne trvalú pomoc expertov v oblastiach životné prostredie a justícia.
Winkler vyzdvihol, že skorý vstup Bulharska do EÚ bude znamenať prínos pre rakúske hospodárstvo a životnú úroveň, podobne, ako sa to stalo pri ostatnom rozšírení EÚ. Pripomenul, že Rakúsko patrí už teraz ku krajinám, ktorým rozšírenie Európskej únie pomohlo najviac. "Úplné zapojenie Bulharska do európskej zóny stability, právneho štátnictva a hospodárskeho rastu bude mať bezpochyby veľký význam aj pre Rakúsko," dodal Winkler.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 23:17