StoryEditor

Po sérii zemetrasení v Iráne desiatky mŕtvych, stovky zranených

31.03.2006, 09:40
Autor:
SITASITA

Dve silné zemetrasenia a niekoľko ďalších otrasov, ktoré v piatok ráno zasiahli západnú iránsku provinciu Lorestán, pripravili o život najmenej 38 osôb a stovky ľudí utrpeli zranenia. Počet obetí a zranených má naďalej stúpať. Informovala o tom štátne médiá s odvolaním sa na miestne zdroje. Otrasy podľa týchto informácii spôsobili škody v približne 40 dedinách medzi mestami Do Rúd a Borúdžerd, kde sa poškodili aj niektoré historické budovy. Ide o oblasť vzdialenú asi 340 kilometrov juhozápadne od Teheránu.
Prvé zemetrasenie s magnitúdom 5,1 stupňa Richterovej škály zaznamenali v sobotu ráno o 1.05 miestneho času (23.35 SELČ), po ktorom zaznamenali počas noci najmenej desať následných otrasov. Silné zemetrasenie s magnitúdom 6 podľa Richterovej stupnice zaznamenali o 4.47 miestneho času (3.17 SELČ). Nasledoval po ňom ešte jeden silný otras. S odvolaním na iránsky seizmologický ústav to uviedla tamojšia televízia.
Štátne médiá informovali, že v miestach nešťastia potrebujú prikrývky, stany a lekárske materiály. Následkami otrasov bola prerušená dodávka elektrického prúdu. Do oblasti vyslali záchranárov.
Irán je miestom častých seizmických otrasov. Pri zemetrasení z decembra roku 2003 zahynulo približne 31 tisíc ľudí. Silné zemetrasenie počas minulého víkendu pripravilo v málo obývanej oblasti o život jedného človeka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:01