StoryEditor

Nanútené riešenie štatútu Kosova bude mať nepríjemné dôsledky

23.11.2006, 07:17
Autor:
SITASITA

Veľký počet Srbov požaduje, aby Belehrad prerušil diplomatické vzťahy s krajinami, ktoré uznajú nezávislé Kosovo, uviedol v stredu srbský minister zahraničných vecí Vuk Draškovič. Šéf diplomacie ďalej zopakoval odmietavé stanovisko Srbska voči možnej nezávislosti svojej južnej provincie. Draškovič upozornil aj na to, že riešenie, ktoré medzinárodné spoločenstvo Srbsku vnúti, bude mať pochmúrne dôsledky pre budúcnosť regiónu.
"Existujú veľmi silné požiadavky verejnosti, mnohých intelektuálov, členov parlamentu a tak ďalej... aby Srbsko prerušilo diplomatické a hospodárske styky so všetkými krajinami, ktoré uznajú bábkový štát Kosova v rámci územia nášho vlastného štátu," vyhlásil Draškovič v Európskom parlamente. Draškovič tiež upozornil, že vytvorenie medzinárodne uznávaného štátu v rámci hraníc Srbska by drasticky znížilo srbskú podporu členstvu krajiny v EÚ a viedlo by k nárastu nacionalizmu. Podľa neho by malo medzinárodné spoločenstvo zvážiť riešenie v štýle "jedno Srbsko, dve riešenia", ktoré by pripomínalo vzťahy medzi Čínou a Taiwanom. "Nemienime vládnuť Kosovu. Majú jedinú povinnosť: rešpektovať práva Srbov a chrániť kostoly, rukopisy a náboženské pamiatky Srbov," povedal európskym poslancom šéf srbskej diplomacie. Nezávislosť by Srbi na celom svete prijali s pocitom poníženia, dodal minister s tým, že v takom prípade by Srbsko pokračovalo v snahe zvrátiť nepriaznivé rozhodnutie pomocou diplomatických prostriedkov.
Hoci je Kosovo formálne stále srbskou provinciou, od roku 1999, keď NATO zastavilo kampaň bývalého juhoslovanského lídra Slobodana Miloševiča proti albánskym partizánom, ho spravuje Organizácia Spojených národov. O budúcom štatúte Kosova sa malo pôvodne rozhodnúť do konca tohto roka na vyjednávaniach pod dohľadom OSN. Kosovskí vyjednávači presadzujú nezávislosť, čo srbská strana odmieta. Zvláštny splnomocnenec OSN pre rozhovory o štatúte Kosova Martti Ahtisaari začiatkom novembra oznámil, že s odhalením plánov o budúcnosti provincie počká do volieb v Srbsku 21. januára.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 20:23