StoryEditor

Muž volal z cyperského lietadla bezprostredne pred pádom o pomoc

23.08.2005, 09:26
Autor:
TASRTASR

Muž snažiaci sa zachrániť cyperské lietadlo, ktoré sa tento mesiac zrútilo pri Aténach, volal bezprostredne pred pádom "Mayday, Mayday", uviedol dnes hlavný vyšetrovateľ nehody.
"Bolo to niekoľko sekúnd pred haváriou," povedal Akrivos Tsolakis pre tlačovú agentúru Associated Press s tým, že muž volal o pomoc veľmi slabým hlasom.
Tsolakis predtým dnes zverejnil predbežnú správu o tragédii lietadla Boeingu 737-300 cyperskej spoločnosti Helios Airways, pri ktorej 14. augusta zahynulo všetkých 121 ľudí na palube.
Správa uvádza, že na palube došlo k poklesu tlaku a stroju následne došlo palivo. Muž s kyslíkovou maskou sa podľa nej snažil posledných desať minút letu lietadlo riadiť, pričom dvakrát vysielal núdzový signál, avšak zrejme na nesprávnej frekvencii.
Predpokladá sa, že mužom bol stevard Andreas Prodromu, ktorého krv sa údajne našla v troskách kokpitu a ktorý v minulosti absolvoval letecký výcvik.
Tsolakis predložil predbežné zistenia ministerstvu dopravy po analýze čiernych skriniek a pitve všetkých 118 tiel nájdených na mieste zrútenia. Pozostatky troch ľudí stále neboli objavené. Úplná správa o najhoršom leteckom nešťastí v Grécku sa očakáva asi o šesť mesiacov.
Vyšetrovateľ sa domnieva, že lietadlo priletelo do Grécka s autopilotom, ktorý bol neskôr vypnutý, možno zámerne. Lietadlo sa zrútilo po tom, ako vyše hodinu krúžilo nad ostrovom Kea, juhovýchodne od aténskeho letiska.
Súdni lekári dnes uviedli, že pilot a pasažieri lietadla boli počas poslednej časti letu zjavne v bezvedomí. Z pitvy vyplýva, že všetci mali znížené množstvo kyslíka v krvi, k čomu dochádza v prípade nesprávneho fungovania alebo zlyhania tlakového vyrovnávacieho systému. Vyšetrovacia komisia sa sústreďuje na ventil, ktorý mohol spôsobil zlyhanie tohto systému a tým zapríčiniť nedostatok kyslíka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 10:59