StoryEditor

Kofi Annan vyzval Irán a Európsku úniu na pokračovanie v rokovaniach

11.08.2005, 09:46
Autor:
TASRTASR

Generálny tajomník OSN Kofi Annan vyzval naliehavo v stredu Irán a trojicu štátov Európskej únie na zdržanlivosť a pokračovanie v rokovaniach ohľadom jadrových ambícií Teheránu.
Rozhovory medzi Iránom a členmi EÚ Britániou, Francúzskom a Nemeckom sa ocitli v slepej uličke po tom, ako v iránskom závode na spracovanie uránu pri Isfahane boli v stredu rozlomené pečate. Iránu to umožňuje plne obnoviť jeho prevádzku napriek výzvam EÚ a USA, aby zachoval moratórium na jadrové aktivity.
Annan uviedol, že má náznaky z oboch strán o pripravenosti pokračovať v hľadaní riešenia. Pripomenul svoj nedávny rozhovor s novým iránskym prezidentom Mahmudom Ahmadínidžádom, ktorého vyzval na zdržanlivosť a ďalšie rokovania s trojkou EÚ. Iránsky prezident mu povedal, že má nové návrhy, ako vyriešiť spor okolo jadrového programu svojej krajiny.
Európska únia predložila rade guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) návrh rezolúcie vyzývajúcej Irán, aby zastavil citlivé jadrové aktivity, ktoré obnovil tento týždeň. Informovali o tom v stredu diplomati vo Viedni.
Návrh rezolúcie apeluje na Teherán, aby sa okamžite vrátil k plnému pozastaveniu všetkých aktivít súvisiacich s obohacovaním uránu, vrátane produkcie materiálu pre tento proces. Návrh nehovorí o nahlásení prípadu Bezpečnostnej rade OSN pre prípadné sankcie. Týmto v minulosti pohrozili Iránu USA a trojka EÚ, avšak K. Annan sa domnieva, že prípad by mal v súčasnosti zostať v pôsobnosti MAAE.
V utorok sa vo Viedni na žiadosť Británie, Francúzska a Nemecka, ktoré sa v mene EÚ snažia už dva roky na rozhovoroch presvedčiť Irán, aby sa vzdal citlivých jadrových aktivít, zišla na mimoriadnom zasadaní Rada guvernérov MAAE. V stredu popoludní mala schôdzka pokračovať, odložili ju však na štvrtok, aby mali delegáti viac času na súkromné rozhovory.
Teherán súhlasil so zmrazením jadrových aktivít v novembri 2004 po rokovaniach s triom krajín EÚ, aby zmiernil obavy, ktoré jeho program na Západe vyvoláva. EÚ v sobotu Iránu predložila balík stimulov, ktoré mu ponúkla výmenou za vzdanie sa sporných aktivít týkajúcich sa jadrového paliva. Teherán však návrh odmietol.
Závod pri Isfahane spracúva koncentrát uránovej rudy na plyn používaný pri obohacovaní uránu. Najcitlivejšia časť iránskeho jadrového programu - zariadenie na obohacovanie uránu v Natanzi - je naďalej zatvorené a uzavreté pečaťami MAAE.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:24