StoryEditor

Nová rakúska vláda zložila prísahu

11.01.2007, 12:20
Autor:
SITASITA

Nová rakúska koaličná vláda pod vedením sociálneho demokrata Alfreda Gusenbauera zložila vo štvrtok prísahu. Novému kancelárovi, jeho 13 ministrom a šiestim štátnym tajomníkom zablahoželal k vytvoreniu vlády prezident Heinz Fischer na zámku Hofburg. Následne Fischer a Gusenbauer podpísali vládnu dohodu.
Dve najväčšie rakúske politické strany SPÖ a ÖVP sa dohodli na vytvorení novej koaličnej vlády v pondelok, vyše tri mesiace po parlamentných voľbách. Ľudovci (ÖVP) obsadia v novej vláde kreslá ministra financií, zahraničných vecí, vnútra, priemyslu, zdravotníctva a poľnohospodárstva. Ich nominant bude šéfovať aj ministerstvu pre vedu a strane pripadne aj post vicekancelára. Sociálni demokrati (SPÖ) budú viesť ministerstvá obrany, spravodlivosti, školstva, infraštruktúry a sociálnych vecí.
V čase príchodu členov nového kabinetu sa pred Hofburgom zhromaždilo približne 1500 študentov a mladých ľudí, ktorí protestovali proti Gusenbauerovi, pretože podľa nich nedodržal svoje sľuby. Sociálni demokrati zvíťazili nad konzervatívcami aj vďaka predvolebným sľubom o zrušení školného a zmluvy na kúpu 18 stíhačiek Eurofighter. Počas koaličných rozhovorov sa však Gusenbauer a jeho kolegovia dohodli na zachovaní poplatku za univerzitné štúdium. Rozhorčení študenti proti tomuto kroku vo štvrtok demonštrovali pokojne, hoci sa vyskytli aj prípady hádzania vajec.
V roku 2000 novovytvorená vláda Wolfganga Schüssela musela na príchod do Hofburgu použiť podzemný koridor, aby sa vyhla konfrontácii s približne 10 000 demonštrantmi, ktorí protestovali proti prítomnosti krajne pravicovej strany Jörga Haidera (FPÖ) vo vláde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:48