StoryEditor

EÚ čaká na program a činy novej palestínskej vlády

05.03.2007, 15:50
Autor:
SITASITA

Európska únia bude pokračovať vo svojom zdržanlivom prístupe voči palestínskej koaličnej vláde, kým sa hnutia Hamas a Fatah nedohodnú na rozdelení vládnych postov a nedajú konečnú podobu novej politike voči Izraelu. V pondelok to vyhlásila európska komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová, ktorá tak odmietla návrhy Francúzska a ďalších tradične proarabských krajín, že EÚ by mala rýchlo povzbudiť vznikajúcu vládu, a to prípadne aj vtedy, ak by radikálny Hamas nesplnil medzinárodné požiadavky a neuznal Izrael.
"Musíme vidieť výsledky," povedala Ferrerová-Waldnerová počas stretnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. "Na vládu národnej jednoty sme čakali toľko mesiacov... unesieme aj niekoľko týždňov navyše," tvrdí. "Jednoducho ešte nemôžeme rozhodnúť kedy, alebo či vôbec, budeme schopní obnoviť styky s novou palestínskou vládou národnej jednoty, keďže budeme musieť vidieť jej program a činy."
Minister zahraničných vecí Nemecka Frank Walter-Steinmeier poznamenal, že pondelkové rozhovory sa budú sústreďovať na úsilie Palestínčanov zostaviť vládu potom, ako zlyhalo posledné kolo rokovaní medzi frakciami. "Budeme sa musieť rozprávať o otázke, ako udalosti predošlých dní poznačia pokračovanie iniciatívy (izraelského) premiéra (Ehuda) Olmerta a (palestínskeho) prezidenta (Mahmúda) Abbása," povedal Steinmeier. Poukázal pritom na neúspech nedeľňajších rozhovorov medzi Abbásom a palestínskym premiérom Ismáílom Haníjom v Gaze. Palestínski predstavitelia vyjadrili nádej, že vláda by mohla byť vymenovaná ešte tento týždeň, aj keď formálna lehota vyprší až o dva týždne.
Európska únia, Spojené štáty americké, Rusko a OSN tvoria takzvané diplomatické kvarteto, ktoré od novej palestínskej vlády požaduje, aby uznala Izrael, odsúdila násilie a dodržiavala predošlé dohody. Niektoré štáty EÚ však uprednostňujú rýchle obnovenie priamej pomoci palestínskej vláde po ročnom bojkote samosprávy pod vedením radikálneho hnutia Hamas (Hnutie islamského odporu). Prezident Abbás vo februári cestoval po európskych centrách, kde vyzýval na podporu pre vznikajúcu vládu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:31