StoryEditor

Vláda čelí žalobe vo veci pretrhnutia hrádze v New Orleanse

09.02.2007, 07:26
Autor:
SITASITA

Americká federálna vláda a ženijné vojsko armády Spojených štátov čelia novej žalobe v súvislosti s katastrofálnymi záplavami v louisianskej metropole New Orleans po zásahu hurikánom Katrina v auguste 2005. Podľa žalobcov boli záplavy dôsledkom chybného rozhodnutia povoliť bagrovanie hlavného kanála, čím došlo k oslabeniu základov jeho hrádze, ktorá sa pretrhla.
Žalobu vo štvrtok podali na okresný súd zástupcovia siedmich obyvateľov štvrte Lakeview, ktorú po pretrhnutí hrádze na východnom brehu kanála na 17. ulici zaplavila voda. V návrhu požadujú uplatnenie statusu hromadnej žaloby a náhradu nešpecifikovaných škôd. Ak bude žaloba považovaná za hromadnú, môže to ovplyvniť postup desaťtisícov obyvateľov New Orleansu, ktorí požadujú náhradu škôd vo výške desiatok miliárd dolárov. Tvrdenie žalobcov podporilo minulotýždňové rozhodnutie okresného sudcu Stanwooda Duvala, v ktorom pripustil obvinenie ženistov v súvislosti so zatopením východnej časti New Orleansu a St. Bernard Parish. Kanál slúžiaci pre menšie plavidlá spája neworleanský vnútorný prístav s Mexickým zálivom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 04:25