StoryEditor

USA budú podľa Rumsfelda naďalej zohrávať významnú úlohu v Afganistane

14.09.2005, 18:07
Autor:
TASRTASR

Americký minister obrany Donald Rumsfeld dnes v Berlíne vyhlásil, že Spojené štáty zachovajú rozsiahlu vojenskú prítomnosť v Afganistane, aj keď spojenci v Severoatlantickej aliancii na budúci rok rozšíria mierovú misiu v nepokojnej krajine.
"Americké sily budú samozrejme naďalej zohrávať významnú úlohu," vyhlásil Rumsfeld na tlačovej konferencii po skončení dvojdňového zasadnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Berlíne.
Ministri sa na schôdzke priblížili ku kompromisu v spornej otázke spolupráce mierových jednotiek Severoatlantickej aliancie v Afganistane a amerických síl bojujúcich v rámci protiteroristickej operácie Trvalá sloboda proti zvrhnutému hnutiu Taliban.
Obe sily budú mať na základe kompromisu zrejme spoločné velenie. Na schôdzke, na ktorej SR zastupoval minister obrany Juraj Liška, však neboli prijaté zatiaľ žiadne závery, rozhodnutie padne až na jarnom zasadnutí aliancie.
V prípade takejto dohody by nedošlo k splynutiu, ako to požadujú USA, ale k spojeniu medzinárodných síl ISAF a jednotiek podieľajúcich sa na operácii Trvalá sloboda pod vedením USA proti bojovníkom Talibanu a príslušníkom teroristickej siete al-Káida.
Nemecko, Francúzsko a ďalší spojenci sa vehementne bránia splynutiu síl, pretože by sa tým ich vojaci v silách ISAF vystavili väčšiemu nebezpečenstvu. Pri spoločnom velení by však bola možná užšia spolupráca jednotiek.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 15:34