StoryEditor

Povstalci v Iraku zaútočili na americkú vojenskú základňu

20.02.2007, 09:57
Autor:
SITASITA

Najmenej dvaja americkí vojaci zahynuli a sedemnásti utrpeli zranenia, keď na nich v pondelok severne od Bagdadu zaútočili povstalci. Informovala o tom vo vyhlásení americká armáda, ktorá útok povstalcov označila za "koordinovaný". Uviedla, že išlo o útok na základňu v meste Tarmíja približne 50 kilometrov severne od Bagdadu a dodala, že na začiatku boja sa odpálil samovražedný útočník. Bližšie podrobnosti nezverejnila.
Úplnejší obraz udalosti poskytli svedkovia a predstavitelia miestnych úradov, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa nich do vonkajších betónových bariér vojenskej základne vrazilo najmenej jedno auto naplnené výbušninami. Explózie zapálili uskladnené palivo. Hneď potom proti základni spustili streľbu, ale počet povstalcov nebol známy. Nebolo jasné ani to, či militanti pri útoku utrpeli straty na životoch. Zranených amerických vojakov zo základne nachádzajúcej sa v centre mesta evakuovali vrtuľníky a večer americké sily uzavreli okolité ulice.
Čelný útok sunnitských povstalcov proti americkým silám je pozoruhodný preto, že väčšinou používajú míny nastražené na cestách alebo mínomety a k opevneným základniam armády USA sa nepribližujú, aby sa vyhli ich palebnej sile.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 23:40