StoryEditor

Jednotky AÚ budú v Somálsku nasadené v priebehu mesiaca

31.01.2007, 16:41
Autor:
SITASITA

Summit Africkej únie sa v utorok skončil v etiópskej Addis Abebe bez toho, aby sa jeho účastníci dohodli na vyslaní mierových síl do nepokojného Somálska. Medzi hlavnými bodmi programu summitu bola požiadavka na vyslanie osem tisíc vojakov AÚ, nakoniec však jednotky prisľúbili iba Uganda, Nigéria a Malawi, a to v celkovom počte štyri tisíc vojakov.
Mierové sily, ktoré Európska únia plánuje financovať 15 miliónmi eur, majú v Somálsku vystriedať etiópskych vojakov, ktorí pred niekoľkými týždňami pomohli slabej islamskej vláde potlačiť islamských radikálov Rady islamských súdov, ktorí okrem iných oblastí ovládali i hlavné mesto Mogadišo. Etiópsky minister zahraničných vecí Seyoum Mesfin vyjadril v stredu presvedčenie, že dlhoočakávaná misia AÚ bude v Somálsku nasadená v priebehu mesiaca. Osem tisíc afrických mierotvorcov príde v priebehu najbližších dvoch až troch týždňov ešte pred úplným stiahnutím etiópskych vojakov, čím sa zabráni vzniku vákua, povedal Mesfin.
Etiópsky šéf diplomacie uviedol, že mnoho afrických krajín vyjadrilo ochotu podporiť misiu, ako aj snahu pomôcť prechodnej somálskej vláde budovať vlastné kapacity. "Zatiaľ máme k dispozícii tri až štyri tisíc vojakov, čo bude stačiť na tri batalióny, ktoré budú nasadené ako prvé," skonštatoval Mesfin.
V Somálsku od pádu diktátora Muhammada Siada Barrého v roku 1991 panuje bezvládie sprevádzané násilím. V decembri minulého roka somálska armáda posilnená etiópskymi jednotkami potlačila islamských radikálov a v súčasnosti sa vláda snaží o centralizáciu a nastolenie poriadku v celej krajine. Situácia sa však nelepší. Vzhľadom na pretrvávajúcu nepokojnú situáciu vláda vyhlásila vo všetkých ňou kontrolovaných oblastiach stanné právo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 14:46